2024.06.17, Hétfő
Hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás a délkelet-alföldi régióban
Illusztráció/WHB

Hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás a délkelet-alföldi régióban

MTI

2020.05.15. 11:31 - Almási Krisztina

A beruházás keretében többek közt hulladékudvar épül Békéscsabán, és több település hulladékátrakó-állomását is fejlesztik.

Hirdetés

Több mint kétmilliárd forintból hajt végre hulladékgazdálkodási fejlesztéseket a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (Dareh) - olvasható a szervezet honlapján. A beruházás teljes összege 2,4 milliárd forint, amelyből 2,2 milliárdot európai uniós pályázat révén biztosítanak.

December elejéig az alábbi lépések valósulnak meg a térségben:

  • fejlesztik a meglévő létesítményeket: az orosházi, a szeghalmi és a mezőhegyesi hulladékátrakó-állomásokat,
  • korszerűsítik a békéscsabai hulladékkezelőt és komposztálót,
  • újabb átrakó állomást létesítenek Gyomaendrődön,
  • valamint hulladékudvart építenek Békéscsabán.

Ezen felül 17 járművel bővítik a járműparkot, valamint több mint 50 ezer különböző méretű kukát, gyűjtőedényt vásárolnak. Az eszközöket és a járműveket már beszerezték, a projekt megvalósítása az építési feladatokkal folytatódik.

A fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabban gyűjthetik be a hulladékot, emellett nagyobb mennyiség kezelésére lesz lehetőség.

A Dareh 2006 márciusában alakult meg, jelenleg 99 önkormányzat a tagja. A tagtelepülések célja, hogy a társulás területén található bezárt, megfelelő műszaki védelemmel nem rendelkező lakossági hulladéklerakókat rekultiválja, valamint korszerű hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával, az újrahasznosítást szolgáló szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás széleskörű elterjesztésével csökkentse a lerakóhelyekre kerülő hulladék mennyiségét.

Mi épül?BékéscsabaGyomaendrődOrosházaSzeghalomMezőhegyeshulladék

Hírlevél

Hirdetés