2024.03.28, Csütörtök
Megújul a Budai Vár oldalában futó Ellyps sétány
Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu

Megújul a Budai Vár oldalában futó Ellyps sétány

pestbuda.hu

2020.05.13. 16:10 - Gyöngyösi Klaudia

A jelenlegi felújítást hamarosan követi a déli rész rendbetétele is.

Hirdetés

Teljesen megújítják a környezetet és új köztéri elemeket is telepítenek a Budai Vár oldalában található Ellyps sátányhoz – derül ki a pestbuda.hu cikkéből.  A Várhegy keleti, a Lánchíd Alagútja mellett elterülő lejtői a budapestiek és a turisták számára egyaránt kedvelt sétálóhelyek lehetnek, hiszen ösvényein gyorsan feljuthatunk a Clark Ádám térről a zöldbe boruló Szent György térre vagy akár a Dísz térre is.

Az Ellyps sétány környezete azonban az idők során eléggé leromlott: az utak kövezete töredezett, a lépcsők pedig sok helyen szétcsúsztak, aminek köszönhetően a terület az utóbbi években már balesetveszélyessé vált.

Éppen ezért döntött úgy a Várkapitányság, hogy elkezdi az Ellyps sétány rekonstrukcióját.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelkedő célja, hogy a Budai Vár gyalogosan, kényelmesen is megközelíthető legyen az itt élőknek és az idelátogatóknak egyaránt. Így a gépkocsiforgalom korlátozásával párhuzamosan, környezetbarát alternatívaként megújítják a sétányokat, a lépcsőket továbbá a zöldfelületeket is.

A koncepciót a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda dolgozta ki.

 

Az új köztéri elemek egységes képet alkotnak majd

A munkálatokat pontos helyszíni felmérés előzte meg és az átalakítást úgy tervezték, hogy az beleilleszthető legyen a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló rekonstrukciók átfogó koncepciójába. Mivel a terület városképi és történeti szempontból is nagy jelentőségű helyszín, az ökológiai szempontok mellett ezeket is figyelembe vették a szakemberek.

A munkálatok során a sétány északi felén már kijavították a széttöredezett, hiányos, balesetveszélyes útburkolatokat és helyreállították az elcsúszott lépcsősorokat is. A lépcsők helyreállítását közel 300 kg-os gránit lépcsőelemek felhasználatával végezték a kivitelezők.

A projekt során fenntartható, költséghatékony és értékmentő rekonstrukciós eljárást alkalmaztak, ugyanis a meglévő, széttöredezett kőtömböket kivették és új alapozással visszaépítették.

Ezt követi hamarosan a déli - a Sikló másik oldalán elhelyezkedő - rész rendbetétele is. A felújítás nyomán az évtizedek alatt ötletszerűen odatelepített tárgyak -például szemetesek és padok- helyére új eszközök kerülnek, megteremtve ezáltal egységes hangulatot.

Sok helyen megújul a növénytakaró is. Mivel erősen lejtős domboldalról van szó, ahol a csapadékvíz akadálytalanul zúdul le, az erózió kikezdte a talajt- Emiatt olyan beavatkozásokra van szükség, amelyek megakadályozzák a további pusztulást. A mostani rendezés egyik fontos eleme éppen ezért a növénytakaró helyreállítása is.

Mi épül?Budai várKörnyezetvédelemNemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés