2024.03.19, Kedd
Több tonnányi üveggerenda tartja majd a Magyar Zene Háza láthatatlan falát - galéria
Fotók - üveggerenda beemelés (2020.04.27.) : Bernát Benjámin / magyarepitok.hu, Fotók - üvegfal beemelés/ sajtótájékoztató (2020.05.28.): Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Több tonnányi üveggerenda tartja majd a Magyar Zene Háza láthatatlan falát - galéria

magyarepitok.hu

2020.05.28. 10:58 - Gyöngyösi Klaudia

A létesítményt a Magyar Építő Zrt. kivitelezi Sou Fujimoto japán sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon Kft. tervei alapján.

Hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza kivitelezése: több 100 kilogramm üveggerendát helyeztek el a szakemberek és elkezdték az Európában is egyedülálló, hatalmas üvegfal kialakítását – derült ki a helyszínen tartott sajtóbejáráson. Ide kattintva megtekinthetik projektről szóló rövid interjút, melyben ma reggel Dr. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa nyilatkozott az M1-en.

A képre kattintva galéria nyílik!

Korábban már megírtuk, hogy a Liget Budapest Projekt részeként épülő Magyar Zene Háza az egykori Hungexpo helyén létesül. A kultúrpalotát a Magyar Építő Zrt. kivitelezi Sou Fujimoto japán sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon Kft. tervei alapján. Az épület ráadásul elnyerte a BREEAM kiváló környezetvédelmi minősítést is a legrangosabb nemzetközi épületminősítési rendszerben.

A megépülő új létesítmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei intézményként működik majd.

A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el, a bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készíti, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta.

 

Már kirajzolódott a jellegzetes lyukakkal áttört tetőszerkezet is

A többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület, melyet „láthatatlan falnak” is neveznek, nemcsak Magyarországon, de egész Európában is a legnagyobb lesz.

Ez az üvegfal fogja biztosítani az épület légiességét, transzparenciáját és egyediségét. A sajtóbejáráson az is kiderült, hogy az objektum kivitelezése közel szerkezetkész állapotban van, madártávlatból már látható az épület egyik jellegzetessége, a lyukakkal áttört tetőszerkezet, valamint a térszint alatti terekben is a tervezett ütemben haladnak a munkálatok.

„A homlokzati üveg az épület egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb szerkezete, hiszen a különleges komplexum kialakítása során a tervező célja egy transzparens, a környezetbe minél jobban beilleszkedő létesítmény megalkotása volt.” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Építő Zrt. képviseletében Papatyi Balázs projektvezető.

„Az üveggerendák melyek elhelyezésre kerültek, az egy darabban, vízszintes toldás nélkül készülő homlokzati üvegeket fogják tartani” – fejtette ki a projektvezető.

A Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épülő üvegpalota átadásával 6 ezer négyzetméternyi, a projekt elindítása előtt látogathatatlan terület nyílik meg a fővárosiak előtt a ligetben.

 

Egy akusztikus csapat is dolgozik a részleteken

Ezek az üvegek választják el a földszinten a külteret a beltértől úgy, hogy látványban egy teljesen átlátható és a teret látványosan növelő épületet kapunk. Papatyi Balázstól azt is megtudtuk, hogy a látvány megvalósítása mellett komoly mérnöki munka van a háttérben, hiszen ezeket az üveg elemeket két födém közé kell beépíteni, figyelembe véve az épület mozgását is.

„Érdekes és nagy kihívás, hogy ebben az üvegfalak által leválasztott térben fognak majd zenei előadásokat tartani. Külön akusztikus csapat dolgozik ennek a megvalósításán” – mesélte Papatyi Balázs.

Az üveggerendák közül a legkisebbek 600 kilogrammosak, de a nagyobbak akár 1-1,5 tonnát is elérik. A homlokzati üvegek pedig 2-2,5 tonnásak és 6 métertől egészen 11, 2 méter magasak is lehetnek ezek az elemek.

 

Speciális emelőszerkezettel dolgoznak a szakemberek

„Az említett nagy szerkezeti súlyok, a nagy belmagasságú üvegek mozgatása két födém között hatalmas feladat” – avatott be minket a részletekbe a projektvezető. „Az üveg pedig nagyon kényes, hiszen a beemelés során nincs rajta semmilyen mechanikai védelem. Azt csak az elhelyezés után kap” – tette hozzá.

Könnyen lepattanhatnak az élek, ami teljes elemcserével járna.

Hozzátette azt is: „Ezt a feladatot egy speciális, csak erre a feladatra készített emelőszerkezettel lehet beépíteni, és csak néhány kezelő képes erre, akik heteken át gyakoroltak üveget imitáló acéllemezekkel azért, hogy minden a lehető legbiztonságosabban menjen a tényleges beemelés során.”

 

Számos épületen látunk hasonló üveg elemeket, viszont a méretek és a szerkezet geometriája és kialakítása okán egyértelműen egyedülálló építőelemről beszélünk.

„Többször említettem, hogy komoly kihívás ez a ház, de biztosan állíthatom, hogy a tető a leginkább az. A Weinberg Kft. készíti az épület tetőszerkezetének acélvázát, ami a jellegzetes „gomba tetőfelületet” adja. A vállalatnál dolgozó kollégák kiváló szakemberek, akikkel jól tudunk együtt dolgozni” – mondta Papatyi Balázs.

 

Hamarosan elkészül az épület teljes acél és vasbeton-szerkezete

Az üvegek folyamatosan beépítés alatt állnak és ez a fázis szinte egész nyáron folytatódik. Ezzel párhuzamosan pedig a pince-, a mezzanin- és az emeleti szinten is folynak majd a munkák, így a gépészet, az elektromos szerelések és a vizesblokkok burkolása is.

„Nagyon fontos az a mérnöki háttér, ami ezt a kivitelezést támogatja, hiszen egy nagyon összetett épületről van szó. Viszont ez a kihívás az, ami mindegyikünket motivál nap, mint nap. Azt gondolom, hogy mindenki, aki ebben a munkában részt vesz büszke arra, hogy itt lehet. Én magam is így vagyok ezzel” – árulta el a projektvezető.

 

A vírushelyzet sem könnyítette meg a munkát

„Mint említettem nagy motiváció ez minden itt dolgozó kollégának. Azonban a kialakult járványügyi helyzet sajnos a mi munkánkat sem segítette, de minden olyan intézkedést bevezettünk az első pillanattól kezdve, ami szükséges a biztonságos munkavégzés érdekében” – nyilatkozott a helyzetről Papatyi Balázs.

„Az előrehaladás fontos, de a legfontosabb, hogy az ország gyógyuljon meg minél előbb és visszazökkenjen minden a megszokott kerékvágásba. A Magyar Zene Háza egy nagyon különleges és izgalmas épület lesz. Remélem miután elkészül, sokan választják majd programjuknak, hogy meglátogassák, ha már ezt újra megtehetjük. Érdemes lesz! – fűzte hozzá.

Galéria

Mi épül?Magyar Zene HázaLiget Budapest ProjektMagyar Építő Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Weinberg '93 Építő Kft.Főber Zrt.építőipari cégekÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés