2024.04.23, Kedd
Újjászületik a Balaton-felvidék legszebb vára
szallas.blog.hu

Újjászületik a Balaton-felvidék legszebb vára

magyarepitok.hu

2020.05.20. 10:13 - Almási Krisztina

A beruházásban az EBH INVEST és a Pesti Építő közös munkájával megújul többek közt a keleti szárny és a várudvar is.

Hirdetés

Aláírásra került a konzorciumi szerződés a Sümegi vár műemlék-épületegyüttesének felújításáról, melyet az EBH INVEST és a Pesti Építő Zrt. közösen valósít meg.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában mintegy 420 négyzetméteren megvalósul a keleti szárny udvari épületeinek rekonstrukciója, amely magába foglalja többek közt az építészeti és statikai, továbbá a gépészeti, villamossági és belsőépítészeti munkálatokat is.

A Csabi tornyon is hasonló munkálatokat végeznek el, valamint az északkeleti gyilokjárók építése is megtörténik mintegy 285 négyzetméteren.

 

A konzorciumi szerződés aláírása (fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft )
A konzorciumi szerződés aláírása (fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. )


A szerpentinút is felújítást kap

A projektben ezen kívül megemelik a ciszterna falait, és 1560 négyzetméteren kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket. Felújítják és megerősítik a várhoz tartozó szerpentinutat is, továbbá a várudvarban és a várhegyen is környezetrendezést végeznek, összesen mintegy 2500 négyzetméteren.

A rekonstrukciós munkálatokat elvégzésére 12 hónap áll a kivitelezők rendelkezésére.

A Veszprém megye nyugati határán található műemlék az elmúlt évtizedben már jelentős restauráláson esett át. Az 1260-as években épült erődítmény a Balaton-felvidék egyik legismertebb vára, melyben rendszeresen rendeznek lovagi játékokat.

Az Árpád-korban megépített várat birtokosváltásokkal és háborúkkal fémjelzett évszázadok után 1713-ban felgyújttatták a Habsburg uralkodók. Az első régészeti feltárások az 1960-as években kezdődtek el.

Mi épül?EBH INVESTPesti Építő Zrt.építőipari cégekSümegvárfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés