2023.09.28, Csütörtök

Hirdetés

Év végére befejeződik a pécsi székesegyház felújítása
A bazilika épülete (pecs.hu)

Év végére befejeződik a pécsi székesegyház felújítása

MTI

2020.06.06. 07:12 - Almási Krisztina

A bazilikában már befejeződött a fűtésrendszer korszerűsítése, és megkezdődött a szószék restaurálása és a nyugati kapu renoválása.

Hirdetés

Az ütemterv szerint halad a pécsi székesegyház tavaly ősz óta zajló, kormányzati támogatásból megvalósuló belső felújítása. Az épület belső felújítása 2019 szeptembere óta folyamatosan zajlik, viszont a munkavégzés érdekében és a járványveszély miatt az elmúlt hónapokban több alkalommal is be kellett zárni a templomot a látogatók és a liturgikus események előtt.

A székesegyház korábbi években végzett külső felújítása, majd a Dóm tér megújítása, teljes burkolatcseréje után a templom belsejének renoválása zajlik jelenleg, a munka az év végéig tart.

A fejlesztések márciusban újabb fázishoz érkeztek: a restaurálási és felújítási munkálatok a járvány ellenére sem álltak le. A szakemberek a templomtérben, az altemplomban, a kápolnákban és a további helyiségekben dolgoznak. Mivel azonban az egyes modernizálási folyamatok összefüggésben állnak egymással, még teljesen kész területek nincsenek, ezért a bazilika egyelőre a látogatók előtt továbbra is zárva tart.

 

A bazilika belső tere


Ezekkel a munkálatokkal már elkészültek

Már mindenhol elkészült a fűtésrendszer korszerűsítése és a Mária-kápolnában, a Szent Mór-kápolnában, valamint a sekrestyében befejeződött a falak restaurálása. A padok beszerelése a legtöbb helyiségben folyamatos, míg több csillár renoválása is befejeződött. A szószék restaurálása megkezdődött és zajlik a déli mellékhajó felújítása, valamint a nyugati kapu renoválása.

A szentmiséket továbbra is a Széchenyi téri dzsámiban, azaz a Belvárosi Templomban tartják, de vasárnap tíz órakor és este hatkor a székesegyház előtti Dóm téren is lesznek ilyen alkalmak.

Mi épül?Pécsműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés