2022.05.21, Szombat

Hirdetés

Évezredes emlékeket élesztenek fel ebben a Balaton melletti műemlékegyüttesben
Fotók: szallas.hu

Évezredes emlékeket élesztenek fel ebben a Balaton melletti műemlékegyüttesben

mti

2020.06.15. 07:56 - Szabó Ákos

A szántódpusztai majorság mintegy másfél milliárd forintnyi uniós támogatásból újul meg.

Hirdetés

Elkezdődhet a szántódpuszati majorság mintegy 30 elemből állóm műemlék épületegyüttesének megújulása – tájékoztatott pénteken az üzemeltető Helikon Kastélymúzeum. Az idegenforgalmi és kulturális központ a felújítás idejére már be is zárt.

A 18-19. századi, eredeti állapotban megőrzött, mintegy 30 épületből álló majorsági műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra díjat nyert és jó ideje felújításra szorul.

 

Árpád-házi időket idéznek meg

Az üzemeltető szándéka, hogy a major vissza tudja idézni azt az időszakot, amikor a terület 1055-ben I. András király jóváhagyásával a tihanyi bencés rendhez került. A tervezett felújítások és fejlesztések első ütemére százszázalékos támogatást nyertek uniós (GINOP) pályázaton: 1,5 milliárd forintból építkeznek. A beruházás a tervek szerint 2021. december végén zárul.

 

 

A fejlesztések fő célja a páratlan kulturális örökség hosszú távú megvédése és újabb attrakciók létrehozása, fél-egynapos programlehetőséget nyújtva a dél-balatoni térségben.

A projektben múzeumi kiállítótér és élménypark létesül modern digitális technológiák alkalmazásával. Lehetőség nyílik egyes bemutatott tevékenységek kipróbálására és az így előállított termékeket megvásárlására.

A majorság közösségi térként, piactérként és rendezvényhelyszínként is működik, teret adva többek között a helyi termelők és kézművesek számára termékeik értékesítésére, kóstoltatásra. A fejlesztések lehetővé teszik kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények, egyebek közt lovas programok lebonyolítását is.

Galéria

Mi épül?műemlékfelújításSzántódGINOPmúzeum

Hírlevél

Hirdetés