2024.04.23, Kedd
Már épül az India-ház a Nyíregyházi Állatparkban
A Nyíregyházi Állatpark (fotó: Kohut Árpád/nyiregyhaza.hu)

Már épül az India-ház a Nyíregyházi Állatparkban

MTI, nyiregyhaza.hu, kozbeszerzes.hu

2020.06.19. 09:42 - Almási Krisztina

A Ke-Víz 21 munkájával egy több mint 1000 négyzetméteres új, India élővilágát bemutató épület jön létre, mellette pedig egy többcélú raktár is helyet 450 négyzetméternyi belső térrel.

Hirdetés

A szubkontinens élővilágát bemutató, teknős- és szirtcápa-látványossággal, valamint mangrovemocsárral is rendelkező India-ház épül a Nyíregyházi Állatparkban a Ke-Víz 21 Zrt. munkájával nettó 820 millió forintból. A helyszínen az építkezés akutális állásának bemutatása kapcsán rendeztek sajtóbejárást, ahol kiderült, hogy az India-házhoz kapcsolódó raktár július első felében, míg maga az épület jövő februárra készülhet el.

Az összesen 1065 négyzetméteren megépülő India-házban helyet kap egy 60 férőhelyes, többfunkciós oktató- és közösségi tér, ahol élőnövényes dekoráció, műsziklák és terráriumok is helyet kapnak.

A látogatótér egy növényekkel gazdagon díszített, a felületeken indiai motívumokat tartalmazó és domborművekkel borított terem lesz, amelyből egyfelől elérhető majd a páncélos rinocérosz bemutatótér, másfelől a tengerparti táj a mangrove parttal és cápamedencével, illetve innen látható majd egy külön egység, a teknősbemutatók rendszere. A szárazföldi teknősbemutatók a látogatótér két oldalán lesznek elhelyezve, a déli napsugárzást felülvilágítókon keresztül kapja majd az 5 darab, minimum 10 négyzetméteres terrárium.

Az India-házhoz közel 330 négyzetméternyi külső tér is fog tartozni, amely magába foglal egy tengermedencét és egy rinocérosz medencét is.  

Az új látványosság a jelenleg a Zöld Piramisban az indiai elefántokkal társbérletben élő indiai rinocéroszok bázisa lesz, de emellett bemutatják benne India, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát is.

 

Kovács Ferenc polgármester a sajtóbejáráson (Fotó: MTI/Balázs Attila)


India sokszínűségét mutatja majd be az új látogatórész

Az ide belépőket az Indiai-óceán tengerparti tájképe fogadja majd, az egzotikus medencékben feketefoltú szirtcápák úszkálnak, odébb pedig egy mangroveerdőt lehet majd látni.

 A szirtcápa- mangrove bemutató 100 négyzetméter alapterületű lesz, amelynek egyharmadán mangrovemocsár, míg kétharmadán tengervizes medence kap helyet.

A látogatók számára a medence felszíne teljes egészében látható lesz, amely egy tengerparti életképet mutat majd be.

Az érdeklődők lejuthatnak majd a medence alsóbb szintjére, ahonnan a víz alatti látvány is eléjük tárul akril panel betekintőkön keresztül.

„A madarakon és a hüllőkön kívül szeretnék bemutatni India "háziállatát", a kígyót, de a látogatók az épületdíszítések segítségével betekintést nyerhetnek India sokszínűségébe, az ott élő emberek és az ország gazdag kulturális életébe is” – mondta el a helyszínen tartott sajtóbejáráson Gajdos László, az állatpart igazgatója.

Az épület mellett felépül egy takarmánytároló, amely az 5000 állatot ellátó park eddigi raktározási problémáit oldja majd meg.


Egy jégkorszakot bemutató attrakció is épülhet

Várhatóan az India-házzal szemben épül majd fel a jégkorszak világát bemutató kéthektáros attrakció. Az önkormányzat forrásigényt nyújtott be egy afrikai madárröpde megépítésére, a komplex fejlesztés igazi koronája azonban a jégkorszakot bemutató látványosság megépítése lenne.

 

forrás: Gav-Art Stúdió Kft.

Kovács Ferenc, a megyeszékhel polgármestere az eseményen kiemelte, hogy a komplex állatparkfejlesztési program keretében megépült a látogatócentrum, a hópárduckifutó, a Pangea Hotel és az állatparki sétány is.

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés