2024.03.19, Kedd
13 ezer négyzetméteres parkot alakítottak ki a Városliget közelében
Fotó: Városliget Zrt.

13 ezer négyzetméteres parkot alakítottak ki a Városliget közelében

MTI

2020.07.07. 13:49 - Almási Krisztina

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) szomszédságában létrehozott parkban padok és kerékpártárolók is szolgálják a látogatók kényelmét.

Hirdetés

Új park jött létre a Városliget közelében a Liget Budapest projektnek köszönhetően: a 13. kerületi Szabolcs utca és Vágány utca között, több mint egy hektáros területen alakították ki a Bókay-kertet, amely tesztüzem keretében már várja a látogatókat - közölte a beruházó Városliget Zrt.

Az új parkot a szintén a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) környezetében alakították ki. A 21 milliárd forint értékű barnamezős beruházást a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. kivitelezte. Itt Európa egyik legnagyobb léptékű kulturális fejlesztése során, barnamezős beruházás eredményeképpen több 10 ezer négyzetméternyi terület kapott új kulturális és közösségi funkciót.

 

Fotó: Városliget Zrt.

Az OMRRK köré alakították ki a nyitvatartási időben (7.00-19.00 h) szabadon látogatható, 13 ezer négyzetméteres Bókay-kertet. A korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtőjéről, Bókay Jánosról elnevezett parkban 132 fa és 5900 cserje található, a sétálók kényelmét padok, kerékpártárolók szolgálják, továbbá madáretetőket és -itatókat, illetve úgynevezett rovarhoteleket is kihelyeztek a kertben.


Hiánypótló helyet kaptak a múzeumi műtárgyak

A Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén felépített OMRRK 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesében működik majd a világszínvonalú restaurátor-műhelyek, raktárak, kutatószobák és irodák mellett a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, és helyet kapott itt egy látogatóközpont is.

Az OMRRK a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát.

Az új épületkomplexum legnagyobb, mintegy 30 ezer négyzetméteres létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátorműhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.

 

Fotó: Városliget Zrt.

A három nagy nemzeti közgyűjtemény számára az OMRRK felépítése nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumai is csak elvétve rendelkeznek.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetközparkmúzeumStrabag

Hírlevél

Hirdetés