2024.04.19, Péntek
Kecskemét: a régi és az új összhangja épül meg a Rudolf-laktanya új családsegítő központjában
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kecskemét: a régi és az új összhangja épül meg a Rudolf-laktanya új családsegítő központjában

magyarepitok.hu

2020.07.24. 13:43 - Szabó Ákos

A Lecpes Kft. 30 éve üresen álló, szovjet katonák által leharcolt műemléképületeket éleszt újjá.

Hirdetés

Kecskeméten áprilisban elrajtolt a Rudolf-laktanya rehabilitációs fejlesztéssorozatának első projektje: családsegítőt és gyermekjóléti intézetet alakítanak ki a Széktói stadion szomszédságában.

Jelenleg a Család és Gyermekjóléti Szolgálat a Fecske utcában működik, ahol évente nagyjából 1700 ügyfél fordul meg. Mivel az ellátottak száma folyamatosan növekszik, az önkormányzat új épület után nézett, ezt találták meg az 1887-ben épült Rudolf laktanyában.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Részben Lechner-terveket élesztenek újjá

A katonai komplexum tervezése Pártos Gyula és Lechner Ödön építészek nevéhez kapcsolódik. A már szerkezetépítési stádiumban járó projekt három, egymáshoz kapcsolódó épület rekonstrukciójából áll. Összesen 1059 négyzetmétert érint, melyből a műemléki helyreállítási munkálatok 785 négyzetméteren zajlanak. Az épület teljes külső-belső átalakításon esik át, új fémlemezes tetőhéjazattal, szigeteléssel és hidegburkolással látják el.

 


120 éves épületegyüttesben dolgoznak

A Lecpes Kft. kivitelezésében megvalósuló fejlesztésről a cég projektvezető munkatársa, Nagy József tájékoztatta lapunkat. Mint kiderült, a 120 éves épületegyüttes most restauráción áteső részét a szovjet katonák kivonulása óta nem használták (bár nem zárható ki, hogy a 90-es évek elején pár évig még raktárként működött.)

Mivel a középső épület kifejezetten romos állapotban volt így jelentős épített örökséget mentenek meg Kecskemétnek. Hiába esett elég számottevő kár az épületben, most úgy állítják helyre a műemlékvédelmi hatóságokkal együttműködve, hogy azok a falelemek melyeket felújítanak, teljesértékű részei lesznek a szerkezetnek, tartóelem-funkciót is betöltenek majd a kiegészítő hozzáépítésekkel együtt.

 


Visszakapja régi fényét a Kispuska

Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a korabeli téglákhoz modern, kis méretű téglákkal csatlakozzon a falazás. Az így régi fényét visszakapó „Kispuska” némi hozzátoldást is kap: ezzel kapcsolják össze a két kisebb szomszédjával.

A főépületben közösségi tér, a melléképületekben irodák lesznek.

Miután áprilisban főként a régi átázott elemeket, burkolatokat bontották el, most már a szerkezetépítéssel haladnak jó ütemben a Lecpes Kft. munkatársai: az alapozási munkák után a  falak, a válaszfalak, és a vasbeton szerkezetek kerültek sorra.

 

A tetőszerkezet évszázados struktúráját megőrizni izgalmas kihívás

 

A tetőszerkezet is érdekes kihívás elé állítja a restaurációs munkát elvégző mérnököket. A struktúra faszerkezeteit az eredeti – ma már nem járatos, méretű – elemekkel építik vissza ott, ahol nem lehetett megőrizni azokat.

Mind a szarufák, mind a a kötőgerendák, mind a talpgerendák az eredeti méretekben, stílusban és faragásokkal készülnek el, jelentős utánajárás után. Csak a legnagyobb elemeknél használnak többelemű, ragasztott fa megoldásokat.

 

Zöld oázis alakul ki Kecskemét ökoszisztémájában

Az építkezés egy 15+6 hónapos határidővel készül el: ez azt jelenti, hogy jövő nyárra az épületeket már átadja a Lecpes a beruházónak, majd ezt követően 6 hónap alatt készül el a modern közművesítés. Az épületegyütteshez egy nagy méretű zöldfelület is tartozik, amit szintén rehabilitálnak majd és így egy oázisként működhet a város ökoszisztémájában.

Galéria

Mi épül?Lecpes Kft.Kecskemétlaktanya

Hírlevél

Hirdetés