2024.04.19, Péntek
Tudástoronnyal és beltéri fával létesült több ezer négyzetméteres könyvtár Tatabányán
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Tudástoronnyal és beltéri fával létesült több ezer négyzetméteres könyvtár Tatabányán

magyarepitok.hu

2020.07.31. 14:49 - Gyöngyösi Klaudia

Az épület 3850 négyzetméteres telken, csaknem 3400 négyzetméter alapterülettel jön létre a Laterex Építő Zrt. és az EP Konstruktív Kft. közreműködésében és kivitelezésében.

Hirdetés

Közel 3400 négyzetméteres könyvtárat épített a Laterex Építő Zrt. és az EP Konstruktív Kft. Tatabányán, amely egész Komárom-Esztergom megyét fogja kiszolgálni könyvekkel.

A Tatabánya Megyei és Városi Könyvtár a város főterén, a vasútállomás, az Árpád Gimnázium, és a Városháza közötti területen helyezkedik el. A projekt eredetileg felújításként kezdődött el, azonban a munkálatok során több statikai probléma is felszínre került, melyeket szintén orvosolni kellett.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

„A létesítmény mintegy 3 milliárdnyi önkormányzati forrásból valósul meg, mely több fővállalkozói szerződéses összegből tevődik össze" – nyilatkozta lapunknak a Laterex Építő Zrt. szakembere. A Laterex és konzorciumi partnere, az EP Konstruktív Kft. által közösen elvégzett munkarész megközelítőleg 1,6 milliárd forintnyi összeget tesz ki.

A beruházás szükségessé vált, mivel jelenlegi területen a régi könyvtárépület 1964-ben épült, melyet utoljára az 1980-as években bővítettek, újítottak fel.

A korábbi 1500 négyzetméter alapterületű könyvtárépület, sem méretében, sem állagában sem tudta már tökéletesen kiszolgálni feladatát. Többek között ezért is volt szükség korszerűsítésre és bővítése.

 

Piramis alakú bevilágító adja a fényt az olvasótér beltéri fájának

Az olvasótér közepén felül egy piramis alakú bevilágító került beépítésre fényt adva az olvasótérnek és az alatta elhelyezkedő beltéri fának, mely a könyvtár „zöld” jellegét hivatott szimbolizálni.

Az épület sarok részén egy úgynevezett tudástorony jött létre, mely a gazdasági- és a kiszolgáló részt takarja. Itt kerültek elhelyezésre az irodák mellett a könyvraktárak, melyeket a szokásostól eltérően az épület felső területén alakítottak ki, ezzel is nagyobb feladatot adva a statikus tervezőknek és a szerkezetépítőknek. A torony érdekes esti világítása a tudás misztériumát sejteti.

 

A tervezők figyeltek a tudástorony külső homlokzati szálcement burkolatára is, mely remekül harmonizál a szemben lévő Árpád Gimnázium főbejáratával.

Az építkezés során különböző funkciójú területeket kellett létrehozniuk a kivitelezőknek. Továbbá szem előtt kellett tartani az eredeti pavilonos olvasóterem és a mellékszárnyak tömeg- és formai karakterét. Az épület fővonalában elhelyezett tágas előcsarnokon keresztül lehet megközelíteni az oldalszárnyakon elhelyezkedő olvasóteret, illetve a gyermek könyvtárat-, és alkotóteret.

Az épületbe belépve a galériás előcsarnokban a földszinten közösségi tér várja a látogatókat magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral és internetező asztalokkal, illetve egy többfunkciós alkotó-előadótér is helyet kapott.

Mindezek mellett az első emeletre került a helyismereti-, a helytörténeti- és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem is.

 

Hamarosan a könyvek is visszaköltözhetnek a polcokra

Jelenleg az épület befejezésénél tart a kivitelező Laterex Építő Zrt., és már megkezdődtek a létesítmény műszaki átadás-átvételi folyamatai is.

 

 

"Az épület projektje eredendően felújításnak indult, de a feltárási-bontási munkák megkezdésével több statikai probléma a felszínre került, melyet bontással, újraépítéssel, vagy megerősítésekkel kellett orvosolnunk” – avatott be a részletekbe a kivitelező munkatársa. „Az olvasótéri alaptesteket feltárás után meg kellett erősíteni, mivel rossz állapotban voltak, illetve az eredeti épület a jelenlegi statikai követelményeket - mint például a földrengésbiztonság - sem tudta biztosítani, továbbá a gyerekkönyvtári födém hóterhelésre sem volt alkalmas, ezért azt is bontanunk, majd újraépítenünk kellett” – tette hozzá.

A Laterex Építő Zrt. részéről az átadás augusztus közepére várható, ezek után kezdődhet meg a könyvtári dolgozók és a könyvek visszaköltöztetése. Az iskolások és a nagyközönség előtt azonban csak december elején várható a könyvtár megnyitása.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.TatabányakönyvtárinnovációEP Konstruktív Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés