2024.03.19, Kedd
A világ legmodernebb keréktárcsa gyára épül meg Székesfehérváron
Illusztráció: pitvar.hu

A világ legmodernebb keréktárcsa gyára épül meg Székesfehérváron

MTI

2020.10.07. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A székesfehérvári Howmet-Köfém is növeli versenyképességét az új támogatásnak köszönhetően.

Hirdetés

A Howmet-Köfém Kft. 9 milliárd forintos beruházásba kezd bele, mindehhez az állam 3,2 milliárdos támogatást biztosít az új versenyképesség-növelő támogatási program keretében – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az épülő csarnok alapkőletételi ünnepségén hétfőn. A zöldmezős beruházás növeli a Howmet jelentőségét Székesfehérváron, a gyártás várhatóan 2021 év végén kezdődik majd meg.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a mostani projekttel a vállalat nemrégiben átadott csarnoka mellett újabb kapacitás-bővítése valósul meg, ahol szintén világszínvonalú csúcstechnológiát fognak alkalmazni.

Így a jelenlegi 1,8 millió darabos keréktárcsa-kapacitás 2,3 millióra nő.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a közelmúltban elkészült új üzem közel 40 milliárd forintból jött létre, mellette alakítják ki az újabb üzemet és bővítik tovább termelési kapacitásaikat. Azt is hozzátette, hogy a piac leginnovatívabb technológiáját telepítik bele, és ezzel a világ legmodernebb keréktárcsa gyára fog elkészülni. Ezzel a projekttel 90 új munkahely is létrejön.

 

MTI/Vasvári Tamás


Repülőgépmotorokat is gyárt a társaság

A Howmet Aerospace (2016-ig Alcoa, 2020-ig Arconic) 1993 óta van jelen Magyarországon, amikor a társaság felvásárolta a Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét.

Magyarországon a Howmet Aerospace kovácsolt alumínium-kerekeket, repülőgép-motorokat és ipari gázturbina-alkatrészeket, valamint mérnökileg magas szinten megalkotott, különféle ötvözetekből készült szerkezeteket gyárt repülőgépek, illetve kötőelemeket az űripar számára.

A Howmet Aerospace mintegy 1200 embert foglalkoztat két helyszínen: Székesfehérváron és Nemesvámoson.

Mi épül?SzékesfehérvárNemesvámoscsarnoképítéstámogatásalapkő

Hírlevél

Hirdetés