2024.03.19, Kedd
Újabb átadók Városligetben: különleges kutyaparadicsom született
Városliget Zrt.

Újabb átadók Városligetben: különleges kutyaparadicsom született

magyarepitok.hu

2020.12.02. 12:32 - Kalácska-Nagy Nóra

A parkfejlesztés során eddig több mint 150.000 négyzetméter zöldfelület újult meg.

Hirdetés

Elkészült a Liget Budapest Projekt keretében megújult botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör is – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a lapunkhoz is eljuttatott közleményben.

A projektekben a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzési feladatokat az Óbuda Újlak Zrt., valamint a Főber Zrt. alkotta Liget Mérnök Konzorcium végezte el.

 

Fotók: Városliget Zrt.

Folytatódik a park megújítása

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert közösségi térként és természetismereti tudásközpontként is várja a látogatókat. Az elkészült 2 kilométeres, rekortán bevonatú futókört pedig napokon belül birtokba vehetik a sportolni vágyók.

Ezekkel a fejlesztésekkel a Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint 150.000 négyzetméter zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el.

Hamarosan kezdődik a parkfejlesztés következő szakasza, amelyben folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával.

 


Mintegy 335 különböző fajtájú növényt ültettek el

A megújult botanikus kertet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról nevezték el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át 1967-ben.

A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, és jótékony hatással van a testtartásra.

Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is.

A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertbe mintegy 335 különböző fajtájú növényt ültettek el több mint 35.000 példányszámban. A leromlott állapotú esőbeálló helyett egy új épült, amely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót is kapott.


Új kutyaparadicsom született

A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros, új kutyaparadicsomot az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki. Területét kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el.

A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű ebek.

A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal.

A gazdik és kutyáik kombinált használatú ivókutakat és padokat használhatnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. A Városligetben - néhány elzárt terület kivételével - továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Az új Kutyás élménypark területén 6 új lombos fát ültettek el, és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek.

 


Futás a Ligetbe(n)

„A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek.

A Városligeti Futókör tervezése során folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetését és burkolatát a sportolók igényei szerint alakítsák ki.

Így született meg a 2 kilométer hosszúságú, színezett – az ízületeket kímélő - rekortán borítású pálya, amely teljes hosszában kivilágított. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják.

Galéria

Mi épül?Óbuda GroupFőber Zrt.Liget Budapest Projekt

Hírlevél

Hirdetés