2024.04.20, Szombat
Hosszú idő után újra lesz lehetőség fürdőzésre a Veszprém megyei városban
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hosszú idő után újra lesz lehetőség fürdőzésre a Veszprém megyei városban

magyarepitok.hu

2021.03.17. 08:24 - Kolinek Nóra

A VEMÉVSZER kivitelezésével valósul meg a régen várt várpalotai fejlesztés.

Hirdetés

Egy évvel ezelőtt írunk arról, hogy a várpalotai új uszoda építését a veszprémi központú VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. vállalta el. A makoveczi organikus stílusú épület 1,195 milliárd forintból a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) beruházásában valósul meg 1100 négyzetméteres nettó alapterületen, két medencével.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan Miklós Attila, a VEMÉVSZER fő-építésvezetője adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A szakember beszámolt arról, hogy a projekt 2020 februárjában a munkaterület átadás-átvétellel kezdődött.

 

 

Említette, hogy a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítottak a természetvédelemre, így kihívást jelentett, hogy a pince alapozásánál úgy közelítsék meg az egyik platánfa gyökérzetét, hogy az ne dőljön ki, és ne okozzanak kárt benne. Hozzátette azt is, hogy az épületet úgy kellett felépíteni, hogy a területen található 60 éves 30 centiméter átmérőjű eternit víznyomócső ne sérüljön meg.

 

Speciális vízzáró adalékanyaggal kezelték a beton felületeket

A technológiákkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az épületen nagyrészben hagyományos technológiákat alkalmaztak, úgy, mint a lemezalap, a kerámia falazatok és a hagyományos fedélszék. Az uszodatér tetőszerkezetét 60 centiméteres íves, rétegragasztott tartók tartják, melyek kialakítása légiessé, nyitottá teszi a teret. Az épület jelentős része 44-es okostéglával készült, kivétel az uszoda fala, ahol a jobb helykihasználhatóság miatt kőzetgyapottal töltött kerámia falazóelemet alkalmaztak.

 

 

A medencetérben valamint a pincében a vízzel érintkező felületek betonját Penetron nevű adalékanyaggal kezelték, így ezek a felületek önmagukban is vízzáróvá váltak egyéb burkolás, kezelés nélkül is.

Miklós Attila kiemelte, hogy a rétegragasztott tartók beemelése öt nap alatt elkészült, ami egy rendkívül látványos és gyors munka volt. A tető rétegrendi kialakítása, fóliázása, cserepezése, bádogozása pedig különösen szép feladatot jelentett, hiszen nap-nap után vált egyre szebbé az épület.

 

 

Egy úszómedence és egy tanmedence épül

A beszámoló során lapunkat a számok nyelvén is tájékoztatták a beruházásról:

  • 1100 négyzetméter nettó alapterületet építettek be,
  • 770 köbméter betont,
  • és 50,2 tonna betonacélt használtak fel,
  • 1200 négyzetméter cserepet helyeztek fel,
  • 10,79 méter a gerincmagasság,
  • továbbá az úszómedence vízmélysége 1,9 méter, felülete 375 négyzetméter,
  • a tanmedence vízmélysége 0,8 méter, felülete 80 négyzetméter.

 

 

Hazai kisvállalkozások dolgoznak a projekten

A koronavírus okozta helyzettel kapcsolatban az építésvezető megemlítette, hogy 2020 tavaszán, majd idén télen is bevezetett korlátozások miatt a külföldről érkező áruk szállítási határideje jelentősen megnőtt.

Hozzátette, hogy a kialakult helyzet miatt igyekeznek a lehető legnagyobb arányban hazai beszállítókkal és kivitelezőkkel dolgozni. Amennyiben pedig lehetőség van rá, előnyben részesítik a környékbeli kisebb vállalkozókat a nagyobb létszámú cégekkel szemben.

 

 

A folyamatban lévő munkálatokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az épület tetőfedése elkészült, jelenleg a bádogos kapcsolatok kialakítása zajlik. Az öltözők, zuhanyzók, irodák burkolása elkészült, az uszodatéré most kezdődik. A külső közműépítés kezdése szintén a napokban várható. A homlokzati kőburkolatok elkészültek, a homlokzati színvakolatok előkészítése zajlik.

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VárpalotaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)uszodaépítéstanuszoda

Hírlevél

Hirdetés