2024.03.19, Kedd
Felkerült a bokréta a repülőtéri hangár tetejére
Fotók: Aeroplex Kft.

Felkerült a bokréta a repülőtéri hangár tetejére

magyarepitok.hu., Aeroplex Kft.

2021.07.27. 10:16 - Kolinek Nóra

A Weinberg újabb munkája ért fontos mérföldkőhöz: szerkezetkész állapotába került a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új hangárja.

Hirdetés

Legutóbb áprilisban számoltunk be a Budapest Airport területén zajló, az Aeroplex Kft. saját beruházásaként megvalósuló fejlesztésről, melynek részeként új hangár épül. A szélestörzsű repülőgépek teljes körű kiszolgálására is képes létesítmény építkezése 2020 októberében kezdődött meg, a kivitelezést a Weinberg ’93 Építő Kft. végzi.

Most arról kaptunk hírt, hogy jelentős pillanatához érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren épülő hangár építési fázisa: 

a szerkezet elkészült, az utolsó keretállás (kapu keret) beemelése is megtörtént, ezért hétfőn felavatták az Aeroplex Közép-Európai Kft új hangárának legmagasabb pontját, amely több mint 30 méter magasan emelkedik ki a repülőtér épületei közül. 

A közel 8200 négyzetméter alapterületű hangár jövő februártól várja a partnereket. Az új és jövőbe mutató épület építéséhez

összesen 850 000 kilogramm acélt, 96 db 6 méter mély vasbeton cölöpöt, 2900 köbméter kiváló minőségű betont, 34 000 db csavart, valamint több mint 920 darab oldalfal panelt használtak fel. 

Az oldalfal paneleket speciális alpin technikával illesztették a helyükre. 

Bodnár Sándor, a Weinberg '93 Kft. ügyvezetője és Demény Árpád Szilárd, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója

 

Több munkafolyamat zajlik párhuzamosan

Annak érdekében, hogy a szoros határidő tartható legyen, a Weinberg több munkafolyamatot végez egy időben, így a szerkezet építésével párhuzamosan zajlik például a fal- és tetőburkolás. 

Ezt követően a munka az ipari padló készítésével folytatódik. Első lépés a padló alatti rétegrend véglegesítése, majd erre kerül a teherhordó beton réteg. A végleges padlószerkezet 2021 szeptember végére készül el, ezután az építmény készen áll a hatalmas hangárkapu beépítésére.
A teljesen kinyitható hangár kapu 75 méter széles, és 17,5 méter magas, amely tolókapuként funkcionál. A tolókapu nyitott állapotában olyan látszatot kelt, mintha a műszaki előtér felé teljesen nyitott lenne a hangár. 

A tolókapu érdekessége, hogy középen a tetejére egy 3x5 méteres kiegészítő kapu készült, azért, hogy a szélestörzsű repülőgépek legmagasabb része, a függőleges vezérsík is beférjen.

 

 

Ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni

A szerkezet elkészülését követő bokrétaünnep eredete egészen a 14. századig nyúlik vissza. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát, koszorút állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el, ezzel megköszönve az építésznek és a tulajdonosnak a munkát, másrészt Isten áldását kérve a házra. 

A pohárköszöntő szokás szerint egy pohár borral vagy pálinkával történik, amelyet a háztulajdonos egészségére isznak, majd a tetőről lehajítják a poharat.

Ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni, de ha épen marad, az rossz előjelnek számít és természetesen a ledobója számára is nagy szégyent jelent. 

Az ünnepi beszédet követően legtöbbször az építkezés helyén bokrétaünnepi lakomát tartottak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. 

A bokrétaünnepre a munkában résztvevők mellett a többi segítőt, és az építési vállalkozó képviselőjét is meghívták, mely remek alkalom volt arra is, hogy bemutassák az építkezés aktuális állását.

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.Aeroplex Centreal European Kft.BudapestLiszt Ferenc repülőtérrepülőtér

Hírlevél

Hirdetés