2024.03.29, Péntek
Megkezdődött az ikonikus fővárosi Blaha Lujza tér felújítása
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Megkezdődött az ikonikus fővárosi Blaha Lujza tér felújítása

magyarepitok.hu

2021.07.12. 11:28 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában és a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében valósul meg.

Hirdetés

Megkezdődött a budapesti Blaha Lujza tér felújítása. A helyszíni sajtótájékoztatón részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth László a BKK projektmegvalósítás igazgatója, valamint dr. Kiss Róbert a Strabag direkció gazdasági vezetője is. A felújítás után 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, megújul a közvilágítási rendszer, illetve az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre. Olyan kialakítás készül, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a projekt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában és a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében valósul meg.

„Ez a felújítás is türelmet igényel mindannyiunktól, de igyekeztünk úgy szervezni a munkát, hogy a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk az itt élőknek és a teret használóknak. Szeretném megköszönni mindenkinek a közreműködését, hogy egy újabb adósságot tudunk törleszteni a budapestiekkel szemben. Egyben a budapestiek együttműködését és türelmét is kérem, hogy ez a beruházás megvalósulhasson” - nyilatkozta Karácsony Gergely.

A várhatóan másfél év alatt elkészülő felújítás bruttó 3.4 milliárd forint összegű forrását a fővárosi önkormányzat és a kormány biztosítja.

 

A fő cél egy igényes karakterű köztér létrehozása

A projekt keretében nemcsak a tér felszínének átépítése történik meg, de a térhez kapcsolódó főutak és járdák érintett szakaszainak átépítése is. Mindemellett vakvezető taktilis sávokat alakítanak ki a szakemberek, korszerű közművezetékeket fektetnek le, továbbá az aluljáró kívülről történő födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya burkolata is megújul.

A beruházás legfőbb célja, hogy egy igényes karakterű köztér jöjjön létre, amely egyszerre betölti csomóponti szerepét, és találkozóhellyé is válik, illetve a tér minden használójának, köztük az átutazóknak is kellemes, zöld környezetet biztosítson.

Galéria

Mi épül?Blaha Lujza térStrabagSTR Mély- és Magasépítő Kft.Budapestközterek

Hírlevél

Hirdetés