2024.03.19, Kedd
Az elő- és utószezon központjává válhat Balatonfüred: most mélygarázs épül
Látványtervek: balatonfured.hu

Az elő- és utószezon központjává válhat Balatonfüred: most mélygarázs épül

magyarepitok.hu, balatonfured.hu, TED

2021.09.14. 14:00 - Füzi Nikolett

Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszínt kap a város, kiválasztották az ehhez szükséges mélygarázs kivitelezőjét.

Hirdetés

Régóta tervezett létesítmény megvalósítása kezdődik Balatonfüreden: eldőlt, hogy kik nyerték a pályázatot az egykori Huray utcai piac helyén épülő konferencia- és rendezvényközpont projektjéhez szorosan kapcsolódó mélygarázs kivitelezésére. A teljes beruházás során a városközpontban egy négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín épül 8700 négyzetméteres mélygarázzsal és forgalmi behajtókkal - derül ki az önkormányzat és a TED adataiból.

 

Miután egy mintegy nettó 2,8 milliárd forint értékű projektben a mélygarázs megvalósítára megtalálták a kivitelezőt (most ezt az információt közölte az uniós közbeszerzési értesítő), a projektet a Paralelbau Kft.  már el is kezdte idén szeptemberben.

A Paralelbau Kft. egy másik balatoni projektjéről is beszámoltunk már tavaly márciusban, a cég egy szintén Balatonfüreden megvalósuló szállodaberuházás kivitelezését is végzi. A hotelt egy újonnan épülő kikötő szomszédságában hozzák létre; napelemekkel, kül- és beltéri élménymedencével, valamint 80 darab erkélyes szobával jön létre.

A balatonfured.hu korábbi információi szerint a mostani beruházás részeként a központ kiszolgálására az önkormányzat beruházásában, egy ötven szobás kisebb szálloda is létesül. A területet parkosítják is, illetve díszburkolatokat is elhelyeznek.

 

forrás: balatonfüred.hu - a konferencia köpont látványterve - a képre kattintva képgaléria nyílik

A többfunkciós mélygarázs a balatonfüredi közparkolást is fejleszti

A gazdasági és turisztikai szempontból is jelentős beruházás keretében egy 650 férőhelyes díszteremmel rendelkező konferenciaközpont jön majd létre. A komplexum alatt a mostani közbeszerzés kereteiben

egy 285 férőhelyes mélygarázst is kialakítanak, melyből 6 hely akadálymentesített, 3 pedig családi parkolóhely lesz. Emellett további 106 db kerékpár tarolására is lesz lehetőség.

A parkoló kapacitása részben a konferenciaközpont kiszolgálását, részben a közparkolási igényeket is el tudja látni. A tereprendezési munkálatok a balatonfüredi városi portál friss információ szerint már el is kezdődtek.

A teljes fejlesztési projekt részeként külön elemként a 71-es úton két közlekedési csomópontot is létesítenek majd: 

  • egyrészt átalakítják a Club Helka előtti közlekedést,
  • a Jókai út - 71-es főút kereszteződésében pedig egy jelzőlámpás, kétsávos körgeometriás csomópont létesül.
     

Ahogy a látványterveken is látszik, a főútról lehet majd lejutni a kiépülő mélygarázshoz, ami 4 kijárattal fog rendelkezni, ebből kettő a közönségforgalom számára biztosítja a közlekedést, a többi pedig a gazdasági területek megközelítésére fog szolgálni. Két lépcsőházat is kialakítanak, az egyik célja, hogy akik csak a közparkolót veszik igénybe, egyszerűen kijussanak a szabadba a fent megújuló parkosított területhez.

A mélygarázs egy esetleges tűzesetre is speciálisan felkészült: három különálló tűzszakaszból áll, amiből egyik tűzszakasz sem tartalmaz 100 gépkocsinál többet.

A garázsszint szellőztetését is többféle módon oldják meg:

  • a légutánpótlást és vészszellőzést a szellőzőaknákon és a nyitott bejáraton keresztül egy JET-ventilátor segítségével, gépi úton valósítják meg,
  • komfort szellőzési rendszerrel pedig ellátják a garázsmesteri helyiségeket és a lift előtereket.

A teljes, három részelemből (mélygarázs, konferenciaközpont, közlkedési fejlesztés) álló projektet a tervek szerint 2023. első felében fogják befejezni. A forgalom-átalakítás miatt várhatóan jövő nyáron a 71-es út alatti városrészben lesznek parkolási fennakadások, azonban ezzel számol az önkormányzat, és a város keleti illetve nyugati bevezetési pontján biztosítanak majd megfelelő parkolási lehetőséget.

Galéria

Mi épül?Paralelbau Kft.Balatonfüredépítőipari cégekkonferenciakulturális központrendezvényteremmélygarázsútépítés

Hírlevél

Hirdetés