2024.04.24, Szerda
A Pallavicini-kastélyt is átépítheti a mosdósi kórház felújításának kivitelezője
mosdos.hu, MTI

A Pallavicini-kastélyt is átépítheti a mosdósi kórház felújításának kivitelezője

magyarepitok.hu, TED

2021.11.17. 10:05 - Bíró Beáta

Közbeszerzési pályázatot írt ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a Somogy megyei kórház telephelyének felújítására, tervezési és kivitelezési feladatokra. A fejlesztési programban megújul a szanatóriumként működő kastély is.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy 10 milliárd forintból újul meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelye Mosdóson. Az intézmény szakmai profilja belgyógyászat, kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, geriátria és hospice ellátás lesz. Mint ahogy az a korábbi, helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott:

a betegbiztonság és a betegek komfortérzetének növelését, munkahelyek megmentését és 50 új munkahely létesítését várják a beruházástól.

 

Az épületek csaknem felét el kell bontani

A fejlesztési programban a telephelyen álló, 71 épületből 31-et elbontanak, köztük a kisded osztályt, a labort, az élelmezés és könyvtár épületet, egy 80 ágyas pavilont, egy szolgálati lakást, mini hotelt, az előadótermet és nővérszállót, a tanuszodát - olvasható az európai közbeszerzési értesítőben.

Felújítják az idősek otthonát, a portát és két szolgálati lakóépületet, valamint egy 140 ágyas pavilont is. Ezen felül rekonstruálják a mintegy 1500 négyzetméteres kastélyt, amelyben minihotelt alakítanak ki a betegek hozzátartozóinak részére.

De új, 80 ágyas pavilon, gyermekrehabilitáció és uszoda is épül.

 

A kórház krónikus, rehabilitációs és szociális betegellátási területét érintő fejlesztésének munkálatai többek között a szanatóriumként működő Pallavicini-kastély épületének felújításával kezdődik. Ezt követően újítják fel a szolgálati lakásokat, majd következhet a park- és kertépítés. A rekonstrukció ideje alatt folyamatosan biztosítják az ellátást az intézményben.

Az ajánlatok beadása során figyelembe kell venni, hogy a tervezett átalakítással érintett terület műemléki környezetben van, a kastély műemléki épület.

 

A szanatóriumként működő Pallavicini-kastély (MTI)

 

Szív- és tüdőbetegeket is kezelnek Mosdóson

A Pallavicini-kastélyban 1938-ban alakítottak ki TBC-szanatóriumot. Miután 2012-ben az aktív pulmonológiai osztály a kaposvári központi telephelyre költözött, Mosdóson átszervezték az ellátást. Jelenleg krónikus belgyógyászati osztály, kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs osztály, hospice osztály, valamint gyermek pulmonológiai rehabilitációs osztály működik a központban.

A kórházat folyamatosan fejlesztették, a közelmúltban egy ideig a magyarországi református egyház működtette, majd a Somogy megyei önkormányzat kezelésébe került.

 

Mi épül?Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató KórházMosdóskórházfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés