2024.04.20, Szombat
Letették az új kórházépület pavilonjának alapkövét Tatabányán
Fotók: magyarepitok.hu

Letették az új kórházépület pavilonjának alapkövét Tatabányán

magyarepitok.hu, mimegyenk.hu

2021.11.02. 12:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Szent Borbála Kórház új épülettel gazdagodik a Strabag munkájával.

Hirdetés

Tavaly év végén közölte lapunk, hogy Tatabányán rajtol el az ország jelenleg legnagyobb volumenű kórházfejlesztése. A 18 milliárd forintos beruházásban a Szent Borbála Kórház gazdagodik 13,5 ezer négyzetméteres épülettel, melyet a Strabag-MML Kft. alakít ki.

Pénteken megtartották az új pavilon alapkőletételi ünnepségét, amelyen a kórház dolgozói mellett jelen volt többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Völner Pál államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője és Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere.

A mimegyenk.hu cikke szerint Dr. Kanász Gábor főigazgató az eseményen elmondta, hogy egy 16 ezer négyzetméteres, háromemeletes épület valósul meg 2023-ra, ami a legkorszerűbb körülményeket biztosítja majd. Ezután megköszönte mindenkinek a közreműködést.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője felvázolta az elmúlt öt esztendő eseményeit, a források összegyűjtésének történetét. Kifejtette, hogy először 6 milliárdos fejlesztést terveztek, majd az igények és a funkciók bővülésével emelkedett a pénzügyi szükséglet. Egyeztettek az önkormányzattal, és a Modern Városok Programja keretében átcsoportosítottak erre a célra újabb 5 milliárd forintot, melyet további 7 milliárd forinttal egészít ki a kormányzat. Bencsik János kiemelte, ez a kórház egyik legfontosabb fejlesztési programja, s remélhetőleg nem az utolsó – írja a mimegyenk.hu.

Fotók: magyarepitok.hu

Nemcsak épít, tervez is a Strabag

A Strabag által megvalósuló új, "U" jelű épület két szárnyból fog állni és zárt közlekedő folyosóval csatlakozik a meglévő épületekhez. A Strabag nemrégiben közzétett videójából kiderül, maga a projekt egy Design & Build szerződés keretében valósul meg, ahol a Zentrale Technik (ZT), mint saját tervezőiroda a pinceszinti szerkezetépítést, földmunkát, víztelenítést tervezi.

Az épület zárt gyalogoshíddal kapcsolódik a 2. emeleten a „B”, „C” és „L-H” épületekkel. A háromszintes épület két függőleges közlekedőmaggal rendelkezik, 3-3 felvonóval, illetve az épületszárnyak végén további két lépcsőház biztosítja a biztonságos menekülést.

A szerkezetépítésért felelős MOST-ÉPKER Kft. szeptember végén kezdte el a munkát, a projekt befejezése 2023-ra datálható.

 

A kórház területére költözik a tatabányai Gőzfürdő

A Komárom-Esztergom megyei lap cikkéből továbbá kiderült, az új pavilon hasznos területe ötszintes lesz: pincét, földszintet és három emeletet foglal magában. A pincében lesz a központi raktár, irattár, központi öltöző, gépészeti terek, a földszinten a központi labor, betegfelvétel, hidroterápia (tornamedencék, súlyfürdő, tornatermek és tornaszobák) és a mozgásszervi járóbetegellátás.

Az első emeleten kap helyet a kardiológiai és a mozgásszervi rehabilitáció, a másodikon a pulmonológia, a bronchológia, a járóbetegellátás, az onkológia és a kapcsolódó járóbetegellátás, a harmadikon alakítják ki az ifjúsági, a krónikus és az aktív pszichiátriát, valamint az addiktológiát.

A kórház területére költözik a tatabányai Gőzfürdő és a tatai mozgásszervi rehabilitációs részleg.

A berendezésre, új gépekre és eszközökre a projekten belül elkülönítettek összesen 130 millió forintot.

Galéria

Mi épül?StrabagTatabányakórházfejlesztésMost-Épker Kft.

Hírlevél

Hirdetés