2024.03.29, Péntek
Paks II: öt komplexumban 18 építmény létesítése halad folyamatosan
Illusztráció, paks2.hu

Paks II: öt komplexumban 18 építmény létesítése halad folyamatosan

MTI

2021.11.18. 10:00 - Bíró Beáta

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Hirdetés

Folyamatban van a két új paksi atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmezése, a Paks II. Zrt. beadta az erről szóló dokumentációt az Országos Atomenergia Hivatalnak. Erről Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után tájékoztatta az MTI-t. A kérelem benyújtása újabb jelentős mérföldkő a projekt életében - írta honlapján a Paks II. Zrt.  

Süli János arról tájékoztatott, hogy a VVER-1200-as reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani, várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett.   

 

Erőmű-beruházási Központ kiveitelezése / forrás: paks2.hu 

 

A bizottsági meghallgatáson a miniszter beszámolt arról is, hogy a Paks II. Atomerőmű felvonulási területén, több helyszínen párhuzamosan zajlik a munka:

öt komplexumban 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan. Épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgáló épület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár.

A leendő blokkok területén már zajlik a terület-előkészítés, a projekt érvényes építési engedéllyel rendelkezik a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére. Emellett nyáron elkészült az Erőmű-beruházási Központ, ahová szeptemberben be is költöztek a Paks II. Zrt. munkatársai - tette hozzá.  

 

 

Süli János arra is kitért, hogy

az Országos Atomenergia Hivatal "rendkívül alaposnak" ítélte a Paks II. Zrt. által benyújtott létesítésiengedély-kérelmet. Áttanulmányozták a hiánypótlásban meghatározott új feladatokat és azok minden szempontból teljesíthetők, "nincs tehát akadálya annak, hogy a szükséges további dokumentációt benyújtva a projekt megkapja a létesítési engedélyt"

- mondta.

Megjegyezte: mind a hatóságnál, mind az engedélyesnél kiváló, nemzetközileg is elismert szakemberek dolgoznak, a létesítési engedély "egy szakmailag nagyon is alátámasztott, biztos alapokon álló dokumentum lesz az eljárás lezárásakor".  

Nemrég hírt adtunk arról, hogy magyarországi cégek lehetnek a paksi bővítés beszállítói. Süli János korábban azt mondta: cél, hogy a nagy amerikai, francia és német beszállítók mellett egyre nagyobb számban tudjanak hazai vállalkozások is bekapcsolódni a Paks II. projektbe.

Mi épül?Pakspaksi atomerőműépítőipari beruházás

Hírlevél

Hirdetés