2024.03.29, Péntek
Újjászületett a térség sváb örökségét is hordozó Makovecz-épület
Fotók: Constructor Domini Kft./Hlinka Zsolt

Újjászületett a térség sváb örökségét is hordozó Makovecz-épület

magyarepitok.hu

2022.01.25. 15:00 - Füzi Nikolett

A Constructor Domini kivitelezésében valósult meg a Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett Magyar László Tornacsarnok teljeskörű korszerűsítése Visegrádon.

Hirdetés

Átadták és újra használatba került a Visegrád központi részén található, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett Magyar László Tornacsarnok, amely egy átfogó korszerűsítés keretén belül született újjá.

Az 1989-ben épült csarnok a Rév utcában helyezkedik el, Dunára néző homlokzattal. Az  épület korszerűsítése  Visegrád Város Önkormányzata megbízásából, a 2035-ig tartó „Visegrád 700” fejlesztési program részeként, a Constructor Domini Kft. generálkivitelezésében valósult meg.

A fejlesztési program célja a páratlan táji és történeti értékeket hordozó visegrádi vár és környezetének teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára.

Fotók: Constructor Domini Kft./Hlinka Zsolt


Az épületben a helyszín történelmi múltja elevenedik meg

A fachwerkes szerkezet a falut a 150 éves török megszállást követően benépesítő sváb lakosság hagyományos építésmódját, a romos kőfal a helyi reneszánsz kori maradványokat idézi. A tornaterem tehát Visegrád múltjáról mesél, a ’80-as években született új, szintén a település történetiségét erősítő városrész egyik végpontjaként fogalmazódik meg (elképzelt fachwerkes házak között), ugyanakkor tágas tisztásként is, a hatalmas, virágablakokat is idéző virágzó metaforikus tartófák között.

A jellegzetes makoveczi kézjegyeket hordozó épület tartószerkezeti, épületszerkezeti, épületgépészeti- és villamossági felújítása, továbbá a teljes körű energetikai korszerűsítése azonban mára már szükségessé vált.

A munkálatokkal kapcsolatosan Zakar Edina, a Constructor Domini Kft. építésvezetője informálta lapunkat és elmondta, a munkaterületet 2020. október 22-én vették át.
 


A teljes belső tér megújult, korszerű szellőztető rendszert is beépítettek

Az építésvezetőtől megtudtuk, az épület teljes belső tere megújult. A tartószerkezetek és a lelátó kivételével, egészen a padló rétegrendtől a válaszfalakig elbontották a belső teret kialakító szerkezeteket, emellett új alaplemez készült a pincében és a tornacsarnok teljes területén.

Zakar Edina hozzátette, a kőfalakat körbe kellett injektálni a korábbi ázások miatt. Az alaplemezre új padlórétegrendet alakítottak ki, amelyet egy légcsatornával egészítettek ki a szakemberek.

Ennek köszönhetően a rendszer a padlóba épített szellőző rácsokon keresztül, friss levegőt biztosít a küzdőtér számára a pincébe telepített légkezelőből.

Mindemellett megtörtént az épületben található nyílászárók komplett cseréje, helyettük korszerűbb szerkezeteket alakítottak ki. A tetőre egy 25 centiméteres hőszigetelő réteget helyeztek el, majd új kettős angol fedésű szálcement pala került fel héjazatként.

A küzdőtér is teljesen megújult: a korábbi parketta helyére egy manapság jobban preferált sportpadló típust raktak le. Az építésvezető kiemelte, hogy a belső elrendezés és kialakítás alapvetően nem változott, csak új funkciók kerültek kialakításra. Példaképpen elmondta, a korábbi szertár helyére a kazánház települt, így a küzdőtérből került leválasztásra egy szertár részleg.
 

 

Kulcsfontosságú volt a súlyosan károsodott tartószerkezet helyreállítása

Mindezeken felül az építésvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a felújítás során előre nem látható nehézségek is felmerültek. A munkakezdést követő feltárások után „jelentős mértékű és nagyságú előre nem látható szerkezeti állékonyságot veszélyeztető tartószerkezeti faanyagromlás került napvilágra” – fogalmazott Zakar Edina.

Ez az ideje korán bekövetkezett károsodás az épület több csomópontjára is igaz volt, ennek következtében tehát a tartószerkezetek helyreállítása, az elemek kiváltása és megerősítése a kivitelezők elsődleges és elengedhetetlen feladatát képezte.

A vasbeton lelátót 9 db fa tartóoszlop tartja, amelyek szervesen kapcsolódnak a tartógerendákhoz. Ahogyan az a feltárások alkalmával kiderült, a korábbi ázásokból és a régi kivitelezési hibákból adódóan az oszlopok közül többnek is elkorhadt az alsó része 30-40 centiméteres magasságban. Fény derült arra is, hogy több kulcsfontosságú szerkezeti elem is súlyosan károsodott, köztük a szelemenek, vagy akár a két oromfalban lévő oszlopok alsó 2-3 méteres szakaszai, amelyek szinte porrá váltak.

Ebből kifolyólag a beruházás alatt többször volt szükség a műszaki tartalom módosítására is, de az építésvezető hangsúlyozta,

a szakemberek elvégezték a műszakilag szükséges szerkezeti megerősítéseket a statikai állékonyság helyreállítása érdekében.

 


A kivitelezők feladata kiterjedt a tetőszerkezet helyreállítására is

A beruházás egyik legfontosabb fázisaként a csarnok teljes, 30 méteres hosszában aládúcolták a tetőszerkezet, a fent említett elkorhadt tartóoszlopokat és ferde támaszokat pedig kiváltották acél oszlopokra.

„A lelátót tartó szerkezetben egyszerre 2 oszlop csonkolását végeztük el, amelyek során szintén teljes dúcolás készült a munkák idejére. Ezzel szemben a tetőgerincen eredetileg átfűzött császárfákat elegendő volt csak a tető szerkezetén belül csonkolni, ennek köszönhetően tehát a károsodás nem terjedt tovább” – fejtette ki az építésvezető. Hozzátette:

Mindezekkel egyidőben zajlott a tető korábbi rétegrendjének bontása is, az új ragasztott szarufa-magasítások elhelyezése, illetve a tető rétegrend kiépítése is.

A Magyar László Tornacsarnok nemzetközileg is jól ismert épület, így turisztikai szempontból is fontos célpont. Nemzetközi ismeretségének köszönhetően folyamatosan nagy érdeklődésnek örvend Visegrádon, a látogatók egy része kifejezetten az épület megtekintése miatt érkezik a városba. Ezen felül a csarnok biztosítja az iskolai sportolás feltételeit, illetve a település számos sport eseményének és rendezvényének is otthont ad.

 

Galéria

Mi épül?VisegrádConstructor Domini Kft.Makoveczsportcsarnoksportberuházásokműemlékfelújításturisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés