2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb állatkerti fejlesztés indulhat el Nyíregyházán
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Újabb állatkerti fejlesztés indulhat el Nyíregyházán

magyarepitok.hu

2022.02.02. 15:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Ezúttal az Afrikai madárröpde megvalósítását végezheti el a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.

Hirdetés

India állat- és növényvilágát bemutató India-ház és a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató építése mellett újabb fejlesztés valósulhat meg a Nyíregyházi Állatparkban a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. kivitelezésében – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Ezúttal az Afrikai madárröpde megvalósítására kiírt közbeszerzésre érkezett nyertes pályázat a vállalattól.

A Nyíregyházi Állatpark legnagyobb területű kifutókomplexuma, a több, mint 2 hektáros Afrika Panorámája. Ennek ékessége a nagy tó, amelynek 1000 négyzetméteres vízfelületét 15 méter magasan lefedik, hogy afrikai madarakat és különleges majmokat együtt lehessen bemutatni. Ezen projekt záróeleme lesz a 2010-ben elindult fejlesztéssorozatnak, melynek elemeként a Zöld Piramis mellett elkészült az Afrika Panoráma részeként a Tarzan-ösvény, majd a korábban említett India-ház. Ebben a több elemből álló projektben szerepel az Afrikai madárröpde bemutató rendszere is.

 

Előröpde és elkülönítő röpde is épül

Az óriás madárröpde egy többfunkciós, könnyűszerkezetű, a jelenlegi tó területét lefedő építmény lesz. Egyik szélén az oroszlán híd határolja kívülről, a híd felújítását és a röpdével való egybedolgozását követően. Az oroszlán híddal szemben, a nyugati oldalon kívülről domb határolja. Egyik hosszú oldalán a déli látogatóút határolja, a vele szemben lévő hosszú oldalon magába foglalja a jelenlegi vízimadár házat és az északi oldalon futó gyalogutat. Egy dupla dróthálós osztás kerül a belső térbe az északi tópartnál függőlegesen.

A röpde 3000 négyzetméter alapterületű, legmagasabb pontja 15 méter, 30×30 milliméteres lyukbőségű acélhálóval fedve.

A röpdéhez kapcsolódik a déli út és a röpde között elhelyezkedő madárház és előröpde. Az előröpde 100 négyzetméter alapterületű, 3 méter magas, beton aljzatú, acélhálóval fedett, teteje 50%-ban külső lemezborítással készül.

Az elkülönítő röpde 8 darab, 30×30 centiméteres csapóajtóval kapcsolódik a nagy röpdéhez. A csapóajtók teteje illeszkedik az előröpde tetejéhez, alattuk 4 darab, 70 centiméter széles, 180 centiméter magas nyitható ajtó található. A röpde oldalfalán kialakítanak egy 200×200 centiméteres zsilipet – a berendezések bejuttatására -, amihez tartozik két darab, 90×180 centiméteres ajtó a gondozók közlekedésére.

 

Flamingók és pelikánok számára is lesz hely

Az előröpde tóval szembeni oldalfalát a madárház adja, amely 3 méteres belmagasságú és egy 100 centiméter széles gondozói folyosóból áll, ez végighalad a belső madárröpdék előtt. A belső madárröpdék 6 darab, 4×6 méteres egységből kerülnek kialakításra, zárt, szelvényre feszített, 20×20 centiméteres drótfonatból. Mellettük egy flamingó és egy pelikán telelő helyezkedik el, ide üvegablakon keresztül tekinthetnek majd be a látogatók.

A pelikánok részére egy 6×4 méteres szárazföld és mellette egy 6×4 méteres sekély medence létesül. A pelikán medence mellett helyezkedik el egy ugyanilyen méretű flamingó medence, amihez kapcsolódik egy 6×12 méteres terem. Minden belső résznek kapcsolattal kell rendelkeznie az előröpdéhez. Felül két-két röpnyílás, alul szigetelt lemez tolóajtóval ellátott kijáró található. Továbbá a házban kialakítanak egy 4×2 méteres, csempézett gondozói helyiséget is.

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nyíregyházaállatkert

Hírlevél

Hirdetés