2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Magyarországon egyedülálló állatvédelmi kompetenciaközpont épül
Látványtervek: Vemévszer Kft, Fotó: veszprem.hu

Magyarországon egyedülálló állatvédelmi kompetenciaközpont épül

magyarepitok.hu

2022.03.18. 08:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A kutyák számára rendszerelvű kennelsorok épülnek, a macskáknak pedig fűthető, helyszínen összeállított hőszigetelt könnyűszerkezetes épületeket valósít meg a Vemévszer Kft.

Hirdetés

Az országban egyedülálló mintaprojekt keretében épül meg a veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ a Veszprémi Állatkert szakmai koncepciója alapján a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. kivitelezésében.

A beruházás Veszprém külterületén valósul meg, az északi körgyűrű mellet elterülő volt honvédségi területen, amely jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll. Az érintett telek mintegy 20.000 négyzetméter, amiből 11.000 négyzetméter felhasználásával alakítják ki az Állatvédelmi Kompetencia Központot.

Egy - a gazdátlan kutyák és macskák elhelyezésére szolgáló - létesítmény valósul meg, ahol az állatok megfelelő gondozói ellátásban részesülnek állatorvosi felügyelettel, és remény szerinti örökbefogadásukig magas színvonalú, élhető körülményeket biztosítanak számukra. A központ az állatvédelmi feladatai mellett kiemelt hangsúlyt fektet az állatvédelmi oktatás, ismeretterjesztés funkcióknak, valamint közösségi tér az állatvédelem iránt érdeklődőknek.

 

Kép: veszprem.hu - Török László, Boross Ottó, a kivitelezést végző Vemévszer ügyvezető igazgatója,
Porga Gyula és Ovádi Péter


A telekhez vezető utat is kiépítik

Csehi Lóránt projektvezető elmondta, a beruházási szerződés a támogatási források függvényében két lépcsőben indult. Az első részben 2021. október végén aláírták a telken belüli tervezési és kivitelezési szerződést. Ennek keretében elindult az engedélyezési és kiviteli tervezés.

„Az előkészítő földmunkákat, a telekkialakítást, valamint a lőszermentesítést decemberben indítottuk, majd ezt követte a közműépítés. Jelen fázisban pedig az építési engedélyezési eljárás folyik, továbbá a kerítésépítés és az útépítés előkészítő munkái zajlanak.”

A második részre 2022. február 28-án kapta meg a megbízást a Vemévszer, ahogy a forrás rendelkezésre állt. Ez a rész tartalmazza a telekhez vezető létesítendő városi út és a közművek tervezését és kivitelezését. A tervezés előkészítése már zajlik.

 

Mintegy 1500 kilogramm lőszermaradványt találtak

A projektvezető tájékoztatása szerint a kiszolgáló épületek nem nevezhetők hagyományosnak, ugyanis előregyártott konténerek felhasználásával készülnek. A kutyák számára rendszerelvű kennelsorok épülnek, a macskáknak pedig fűthető, helyszínen összeállított hőszigetelt könnyűszerkezetes épületek.

„Régi honvédségi területről lévén szó, a földmunkák során jelentős lőszermentesítési feladatot kell végrehajtani, mintegy 1500 kilogramm lőszermaradványt találtak a kollégák a területen, amit a tűzszerészek elszállítottak. A földmunkákat emiatt folyamatos szakfelügyelet mellett végezzük.”

Csehi Lóránt hozzátette, a telken belüli rész műszaki átadása 2022. október 28-án lesz, a kiszolgáló úté 2022. november végén, ám ez függ annak engedélyezési eljárásnak lefolytatásától.

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprémi Állatkertközösségi épületek

Hírlevél

Hirdetés