2024.07.21, Vasárnap
Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum
Látványtervek: Diller Scofidio + Renfro

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum

magyarepitok.hu, MTI

2022.03.29. 07:30 - Kolinek Nóra

Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás jön létre.

Hirdetés

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum. A tervezési szerződést a múzeum 2020-ban kötötte meg, és a tervek most kapták meg az építési engedélyeket − közölte a Diller Scofidio + Renfro építésziroda.

Mint írták, most következik a tervezés következő, utolsó fázisa, a kiviteli tervek készítése, amely nélkül az ipari műemlék helyreállítása nem adható vállalkozásba. Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira. Ahogy korábban lapunkban is beszámoltunk róla, a bontási és kármentesítési munkák már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen.

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda, és magyar partnere, a Noll Tamás által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítész-irodát bevonva. A tervezést teljes egészében a kormány finanszírozza a központi költségvetés forrásaiból, a beruházás felügyeletét a Vitézy Dávid vezetése alatt álló Közlekedési Múzeum végzi az Óbuda mérnökiroda közreműködésével.

A projektnek köszönhetően egy elhagyott ipari terület kap új funkciót, új vasútállomás épül a múzeum mögött és zöldfelületek jönnek létre.

Látványtervek: Diller Scofidio + Renfro

 

Megújul a műemléki védettségű fejépület

Az új Közlekedési Múzeum beruházása keretében folytatódik az ország egyik legjelentősebb ipari örökségi területének rehabilitációja, az egykori Északi Járműjavító Opera Eiffel Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok méltó megújítása. Ahogy korábban már megírtuk a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát 2021 októberében adták át. A komplexum felújításának kivitelezője a Strabag Építő Kft. volt.

A Dízelcsarnokban jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap otthont.

A helyszín egy részén tavaly tartott időszaki kiállítás újranyitását idén nyáron tervezik. Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás jön létre, melynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái szintén folyamatosan zajlanak.

A Dízelcsarnok egy üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér folytatódik, és ahol a múzeum bejárata lesz a Kőbányai út-Könyves Kálmán körút csomópont, illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől.

A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes tégla homlokzat szintén megújul: itt kapnak helyet többek között a múzeum archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a kifejezetten műszaki-közlekedési eszközökre specializált korszerű restaurátorműhelyek.

„Egy máig álló volt vasúti csarnok megmentése és a mai szabványoknak, energetikai, akadálymentességi és műszaki előírásoknak megfelelő átépítése jóval bonyolultabb és komplexebb feladat, mint egy korszerű új épület megtervezése, ráadásul a múzeum műtárgyainak mérete és tömege miatt a kiállítás tervezésének javát is el kellett végeznünk az épület terveinek elkészítéséhez” − közölte az építésziroda.

 

Galéria

Mi épül?Magyar Műszaki és Közlekedési MúzeumBudapestDiller Scofidio + RenfroM-Teampannon Kft.Óbuda GroupStrabag

Hírlevél

Hirdetés