2024.04.26, Péntek
Visszakapja egykori pompáját az Andrássy úti palota
Fotók: EBH INVEST

Visszakapja egykori pompáját az Andrássy úti palota

magyarepitok.hu, krauszpalota.hu

2022.03.11. 10:00

Az EBH INVEST a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő fűtési és hűtési rendszert építi ki a Krausz Palota felújítása során.

A bérbeadással foglalkozó Avison Young kezelésében lévő, Andrássy út 12. alatti Krausz Palota műemléki helyreállítását az EB Hungary Invest Kft. végzi el, a BORD Építész Stúdió tervei alapján.

A „shell and core” típusú kivitelezés keretein belül a vállalat az épület teljes gépészeti és villamos rendszereinek kialakítását, valamint a közös használatú terek kiépítését végzi. (A shell and core generálkivitelezés alapozást, szerkezetépítést, a homlokzat és a tető kiépítését, a fő gépészeti és villamossági gerincrendszerek, illetve a fő berendezések telepítését foglalja magába a bérleményi végpontok kiépítése nélkül − a Szerk.).

A palota építtetője, Krausz Lajos királyi tanácsos és politikus, a Krausz-Mayer Maláta és Szeszgyár alapítója 1884-ben bízta meg Quittner Zsigmond építészt (akinek a Gresham Palotát és számos más jelentős épületet köszönheti Budapest), hogy családja számára egy háromemeletes lakóházat tervezzen.

Az építkezésen a kor számos híres művésze és mestere közreműködött: Lotz Károlynak a beltéri freskókat, Donáth Gyulának és Róna Józsefnek a homlokzati szobrokat köszönhetjük.

Fotók: EBH INVEST

 

A palota földszintje 1922 és 1930 között a Magyar Korona kávéháznak adott otthont, melyet a leghíresebb magyar irodalmi folyóirat, a Nyugat szerkesztői és szerzői látogattak, köztük Ady Endre, Babits Mihály, Füst Milán, Illyés Gyula, József Attila, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond.

A második világháború után az épület állapota leromlott, és csak részleges felújításra került sor. Újjáépítésére 2002-ig kellett várni, amikor korhű módon, az eredeti díszítéseket restaurálva modern irodaházzá alakították.

A jelenlegi felújítási program célja, az épület korábbi pompájának visszaállítása mellett, a modern és kényelmes irodák kialakítása.

 

Kiemelt szerephez jut a fenntartható üzemeltetés

A generálkivitelező cég a leendő irodai és kereskedelmi területeken a bontás utáni általános kiépítéseket végzi el. A földszinten egy teljesen új bejáratot alakítanak ki, valamint a belső homlokzaton restaurálják a sgrafitto díszítést, és megújul az „Incselkedők” szobor is.

A beruházó célja a BREEAM International Non-Domestic Refurbishment 2015 (Part 2 – Core Services) rendszerben Excellent minősítés elnyerése a tervezett és kivitelezés utáni állapotra vonatkozóan is (fenntartható épületeket minősítő nemzetközi tanúsítvány – a Szerk.). A legkorszerűbb követelményeknek megfelelő fűtési és hűtési rendszert építik ki az épületben, figyelembe véve a lokáció és az épület sajátosságait: a tetőszinten egy adiabatikus szárazhűtő berendezés kap helyet, melyhez a pincében elhelyezett 4 hőszivattyú berendezés tartozik.

Ezek a berendezések, az épület kellemes klímájának megteremtéséért felelősek, a leginkább környezetbarát módon. Hasznosítják a szárazhűtő hulladékhőjét a melegvíz termelésben, valamint a belső terű helyiségekben free-cooling módon, kompresszormunka nélkül tudják temperálni a hőmérsékletet.

Központi rendszer felügyeli a gépészeti berendezéseket

Új erős és gyengeáramú hálózatot, illetve eszközöket építenek be, továbbá cserélik mindkét személyfelvonót. Az azbesztpala fedést elbontják, helyére igényes, a korábbihoz hasonló megjelenésű, de már korszerű és azbesztmentes pala kerül.

A szinteken egyedileg kialakított légkezelő berendezések kapnak helyet, melyek gondoskodnak az elhasznált levegő elszívásáról, valamint temperált, szűrt friss levegő utánpótlásról. Az elhasznált levegő hőenergiáját elsőként a légkezelő berendezések hővisszanyerő segítségével hasznosítják újra, majd ezután az egyesített elhasznált levegőt tovább hasznosítják a szárazhűtő részére is.

A teljes épületgépészeti rendszert, valamint az erős-, és gyengeáramú rendszereket egy központi épületfelügyeleti rendszer kezeli, amelyen keresztül az épület üzemeltetője mindig naprakész információkat kap, illetve gyorsan és könnyen tud a rendszerelemek beállításain, paraméterein módosítani.

 

Galéria

Mi épül?műemlékfelújításEBH INVESTBudapestrekonstrukcióműemlék