2024.03.19, Kedd
Történelmi felújítás vette kezdetét a Pannon Egyetem veszprémi campusán
Látványterv: Pannon Egyetem

Történelmi felújítás vette kezdetét a Pannon Egyetem veszprémi campusán

magyarepitok.hu, Pannon Egyetem

2022.05.21. 10:00 - Füzi Nikolett

A WHB és a Vemévszer kivitelezésében többek között terepszint alatti parkolóházat, valamint megújuló és új építésű felszíni parkolókat és új multifunkcionális sportpályákat hoznak létre a projekt keretein belül.

Hirdetés

A veszprémi Pannon Egyetem történetének egyik legnagyobb volumenű fejlesztése veszi hamarosan kezdetét: a városközpontban elhelyezkedő létesítményben többek között mélygarázst, felette pedig új felszíni parkolókat, egy többfunkciós közösségi teret, valamint új szabadtéri sportlétesítményeket alakítanak ki.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a projekt a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciumának kivitelezésében valósul meg. A campus felújítása, fűtéskorszerűsítése és az egyetemi mélygarázs megépítése együttesen csaknem 15 milliárd forintos beruházás keretében jön létre. Az ehhez szükséges forrást az EKF 2023 program, a magyar állam, valamint a Pannon Egyetem saját forrásainak terhére együttesen biztosítja.

A projekt koncepciójában ugyanakkor a Zöld Város Veszprém fejlesztéshez is kapcsolódik, melyben szintén a VEMÉV-SZER munkájával jön létre egy egybefüggő sétálóövezet, amihez számos szolgáltatás és szabadidős lehetőség is kiegészül.

 

Fotó: Szabó László/ Pannon Egyetem

 

Fontos hangsúlyt kapott egy zöld közösségi tér kialakítása is

Az új, 200 férőhelyes terepszint alatti parkolóház a tervek szerint az Egyetem utca 10-es szám alatt található korábbi sportpályák és régi parkoló helyén fog elhelyezkedni. Az 5241 négyzetméteres parkolóban 100 db egyetemi és 100 db üzleti hasznosítású parkolóhelyet építenek ki, továbbá személyfelvonót is létesítenek.

A szakemberek mindemellett 155 db megújuló és új építésű felszíni parkolót is kialakítanak, amelynek környezete egy többfunkciós közösségi térrel, illetve egy több mint 40 négyzetméteres pavilonnal is megújul.

A projekt további részeként egy új szabadtéri multifunkcionális sportpálya is létesül, amely számos sportolási lehetőséget is biztosít: az 1861 négyzetméteres sportlétesítmény akár kosárlabdára, teniszre, röplabdára és streetballra is alkalmas lesz.

A teljes terület rendezése során 2257 négyzetméternyi térkőburkolatot helyeznek le, 14 607 négyzetméternyi zöldterületet rendeznek, illetve hoznak létre, továbbá mintegy 14 400 négyzetméternyi autós közlekedésre is alkalmas utat építenek.

 

Veszprém épül és szépül

Az induló fejlesztésekről a Pannon Egyetem tartott sajtótájékoztatót május 19-én.

Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora a projekt jelentőségét hangsúlyozva elmondta: „a Pannon Egyetem, amely szellemiségében és régiós társadalmi küldetésében eddig is követte a világ legkiválóbb egyetemeinek példáját, most az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával megújuló és nyitottá váló kampuszával is hasonlítani fog hozzájuk.”

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, Veszprém épül és szépül, most pedig a belváros fejlesztésének egy újabb jelentős pontjához értek. Porga Gyula, Veszprém polgármestere hozzátette: „A zöldváros projekt részeként a belvárosba is elhozzuk azokat a funkciókat, melyeket korábban a Veszprémvölgyben, a Kolostorok és Kertek projektben is megvalósítottunk: olyan városi parkot hozunk létre, ahol a lecsendesedés, a pihenés és sport is teret kap, ugyanakkor a gyermekektől az egyetemistákon át a nyugdíjasokig mindenki talál majd itt kedvére valót.”

A sajtótájékoztatón Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja többek között a beruházás fontosságát is kiemelte: „A most induló beruházásokat nyugodtan nevezhetjük történelminek, hiszen az egyetem fennállása során még sosem állt rendelkezésre ilyen mértékű forrás az épületeink, központi kampuszunk megújítására, modernizációjára. A projekt keretében megvalósuló fejlesztésék egy jóval hatékonyabb működést tesznek majd lehetővé, míg az épülő mélygarázs és az új szabadtéri sportpályák tovább bővítik a szolgáltatási palettát” – fejtette ki végezetül a kancellár.

A munkálatok 2022. májusától várhatóan 2024. június 30-ig tartanak.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.VEMÉV-SZER Kft.Veszprémoktatási beruházásmélygarázsszabadidőparksportberuházások

Hírlevél

Hirdetés