2024.03.19, Kedd
Az előkerült római épületekkel is összhangba hozták ezt a budai ingatlanfejlesztést

Az előkerült római épületekkel is összhangba hozták ezt a budai ingatlanfejlesztést

magyarepitok.hu

2022.06.30. 11:01 - Hegedűs Gergely

A régészeti feltárás során egy gazdagon díszitett épület maradványai kerültek elő, így a beruházó Techno-Build többek közt az alapozást is áttervezte a Cemix termékeivel megvalósuló projektben.

Hirdetés

Átadásra kész állapotba került a budapesti 3. kerületben megépült Kunigunda utcai ötszintes társasház – értesült a magyarepitok.hu. Az észak-budai ingatlanfejlesztés részleteiről lapunk a beruházó, egyben kivitelező Techno-Build Hungary Kft. és a termékeket biztosító Cemix Hungary Kft. segítségével tájékozódott.


Római kiállítás kerül az épület előcsarnokába

Az előbbi céget irányító Straubinger Antal szavaiból kiderült, a projekt egyik érdekessége egyben egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a tervezett épület alatt teljes terjedelmében megmaradt római kori épületeket találtak.

„A régészeti feltárás során egy gazdagon díszitett épület maradványai kerültek elő mozaikpadlóval és padlófűtéses rendszerrel”

– árulta el az ügyvezető.

A Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal a leletek megőrzése mellett döntött, ennek megfelelően az alapozást áttervezték: „Az 50 darab cölöptestet úgy kellet elhelyezni, hogy az ne essen a megmaradó faltestekbe” – mutatott rá Straubinger Antal.

Mindezek mellett a földszinten a burkolásban megjelenítették a római kori faltestek kontúrját, továbbá egy négytablós kiállítás is látható lesz majd az épület előcsarnokában. Utóbbiban az eredeti kő- és egyéb relikviákat helyezik el, amelyek díszitették ezt a területet.


Másfél évtizedes kapcsolat alapozta meg a munkákat

A 2021 januárjában indult fejlesztés idén májusra készült el. A projektben az energetikai szempontok is hangsúlyt kaptak: a 30 centiméteres Ytongból készült épület 20 centiméteres hőszigetelést kapott, míg a lapostető 35 centiméteres hőszigeteléssel készült. A közösségi áramellátást napelem rendszer biztosítja.

Az ügyvezető szavaiból az is kiderült, a Techno-Build Hungary Kft. régóta dolgozik együtt a Cemix-szel és annak elődjével:

„Ez a kapcsolat immár 15 éves ebben az évben. Elégedettek vagyunk a termékeikkel, a hozzákapcsolódó szakmai továbbképzésekkel és a gyors pontos szállítással”

– jegyezte meg kérdésre válaszolva Straubinger Antal.

Hozzátette, a most szóban forgó projektben a Cemix helyszíni bemutatókat nyújtott számukra az anyag bedolgozásáról. „Ugyanakkor speciális esetekben a gyári laborral és műszaki szakembergárdával is tudtunk egyeztetni a legmegfelelőbb anyag felhasználás érdekében.” Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy nem csak új építésnél használták a gyártó cég anyagait: „Műemlék rekonstrukcióknál is számos termék által tudják lefedni anyagigényünket.”


Gazdaságos megoldás a vakolásra

A projektről a Cemix Hungary Kft. projektfelelősét, Elsholtz Gábort is megkérdeztük. Elmondása szerint a gyártó cég részéről projekt indulásától a megvalósulásig végig követték az építkezést. „A beruházó, egyben kivitelező Techno-Build Kft. bizalmát élvezve ahol szóba jöhetett a Cemix termékköre, ott jelen voltunk” – tette hozzá.

A cég termékeit az alábbi munkáknál alkalmazták:

  • falazás,
  • vakolás,
  • homlokzati hőszigetelés,
  • hidegburkolás,
  • glettelés/festés,
  • lépcsőházi oldalfal felületképzés.

A fenti műveletek közül a vakolást emelte ki, meg is indokolva, hogy miért bizonyult jó megoldásnak a Cemix terméke: „A Premium Plus vakolatunk Ytong és VB falszerkezetek vakolására rendkívül gazdaságosan alkalmazható már 3 mm vastagságtól” – fejtette ki Elsholtz Gábor.


Különleges felület díszíti a lépcsőházat

Szintén speciális megoldásnak bizonyult az Edelputz Extra 1 milliméteres beltéri színező vakolat, amire a beruházó Techno-Build Hungary Kft. igényei miatt esett a választás.

„Straubinger Antal a lépcsőházban valami különleges, szokásostól eltérő felületi megoldást szeretett volna” – árulta el a Cemix szakembere. „Így került kiválasztásra az Edelputz Extra 1, ami a szokásos sima, glettelt felület helyett egy enyhén strukturált nagyon szép felületet adott.”

További alkalmazott termékek a projektben:

  • a falazásnál MM3 és M5 Poren vékonyágyas Ytong ragasztó;
  • a homlokzati hőszigetelésnél Thermosystem homlokzati hőszigetelő rendszer;
  • a hidegburkolásnál Aquastop Plus folyékony fólia, Aquastop Flex rugalmas kenhető szigetelés, Flex ragasztó, ProCol+ fugázó és Cemix szaniterszilikon;
  • a glettelés/festés esetében Super Finish hézagoló és simitóanyag, InterTOP diszperziós beltéri falfesték.


Folyamatos előre gondolkodás biztosította az anyagellátást

Straubinger Antal szavait megerősítve a Cemix projektfelelőse is megemlítette, hogy helyszíni műszaki tanácsadással, illetve a Cemix bemutató mesterének bemutatóival is segítették a projektet. „Emellett a homlokzat színének kiválasztását ingyenes mintafelület készítéssel segítettük” – tette hozzá. Arra is kitért, hogy a két társaság közötti kapcsolat már sok évre nyúlik vissza: „Sok beruházásukon jelen voltunk, folyamatos a műszaki egyeztetés a két cég között.”

A projekttel kapcsolatban az ellátási láncok nehézségeire és azok hatásaira is rákérdeztünk. „A folyamatos alapanyag és energiaár emelkedések a cégünket is érintették, így az áremelkedésekből amennyit mindenképpen szükséges volt, azt tovább kellett hárítanunk” – árulta el Elsholtz Gábor. „Ugyanakkor a munkatársaink folyamatosan előre gondolkodva dolgoznak azért, hogy ne legyen anyagellátási probléma. Ezt sikerült megvalósítani, így az építkezés folyamatosan tudott haladni” – hangsúlyozta a projektfelelős.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Techno-Build Hungary Kft.lakásépítés

Hírlevél

Hirdetés