2024.03.19, Kedd
MEVA MEP állványokról építették a zalakarosi MenDan Hotel szállodája fölé a fát formáló, acél pilléreken nyugvó tetőmedencét
Fotók: MEVA Zrt.

MEVA MEP állványokról építették a zalakarosi MenDan Hotel szállodája fölé a fát formáló, acél pilléreken nyugvó tetőmedencét

magyarepitok.hu

2022.07.06. 10:50 - Füzi Nikolett

A látványos medence a négycsillagos zalakarosi wellness hotel tetején foglal helyet, melynek speciális kialakításához a MEVA MEP nehézállványzatát, valamint fatartós födémzsalu rendszerét alkalmazták a kivitelezők.

Hirdetés

Európában is egyedülálló beruházás valósult meg Zalakaroson, merész ötlettel bővítették ugyanis a MenDan Magic Spa és Wellness Hotel szolgáltatásait: az épület tetőszintjén egy fát formáló, acél pilléreken nyugvó úszómedencét alakítottak ki, mely egy új SPA részleg részét képezi.

A projekt a MenDan Hotel Kft. beruházásban készült el, amely során a kivitelező J - Terv Építész Kft. különleges feladattal bízta meg a MEVA Zrt.-t.

Az acél tartószerkezetű medence építéséhez a zsaluipari cégnek egy olyan munkaszintet kellett terveznie, amelyről az építés-szerelés biztonságosan elvégezhető, ehhez pedig a MEVA MEP nehézállványzatot és fatartós födémzsaluzatot alkalmazták

- tájékoztatta lapunkat Oláh Zoltán, a MEVA Zrt. értékesítési mérnöke.

 

Fotók: MEVA Zrt.

 

Rendkívül erős acél tartószerkezetet követelt a több mint 40 tonnás medence

A szakembereknek a mintegy 420 négyzetméter alapterületű munkaszintet 14 méteres magasságban kellett kialakítaniuk úgy, hogy a medencét alátámasztó monumentális acél pilléreket kikerülje, és egy összefüggő munkaszint felületet képezzen a medence és a hozzá kapcsolódó átjáró folyosók alatt.

Ez azért is vált szükségessé mert az átlátszó üvegaljú medence a méreteiben is figyelemre méltó: 44 tonnás, 6 méter széles és 26 méter hosszú.

Ennek érdekében a feladat megkövetelte a nagy teherbírású, ezáltal ritka letámasztású és jól variálható állványzatot, hiszen a medencét alátámasztó acél fák ágai és a kapcsolódó épület geometriája a hagyományos keretes állványzat használatával csak nehezen megoldható feladat lett volna – fejtette ki a szakember.

 

 

A „fák ágai” közé is rugalmasan alkalmazkodott az állványzat

Oláh Zoltántól azt is megtudtuk, hogy miért pont a MEVA MEP állványzatára esett a választás.

Ez a szerkezet azért bizonyult a legjobb megoldásnak, mert az állványzat stabilitását biztosító keretek az állványtornyokon belül szabadon és bárhol elhelyezhetőek, ezáltal a „fák ágai” közé is könnyebben beépíthetővé váltak. Hozzátette, ezen felül a ritka letámasztásnak köszönhetően mindössze csak néhány ütközés alakult ki az acélszerkezeti vázzal.

A feladatot az is nehezítette, hogy az állványtornyokat a gyakorlattól eltérő módon, álló helyzetben kellett beépíteni, pontosabban „befűzni” a pillérek közé, mert a földön fekve előszerelt tornyokat nem lehetett daruval a helyükre emelni.

 

 

Ugyanakkor előnyt jelentett, hogy az állványzat minden eleme kézzel mozgatható, így azokat szintről-szintre lehetett felépíteni a közbenső munkaszintekről, illetve emelőkosaras daru segítségével.

A szerkezet kiépítését követően a munkaszint kialakítása következett, amelyet a nehézállványzaton a fatartós födémzsalu rendszer elemeivel alakítottak ki a szakemberek. A rendszer a meglévő tetőszerkezet fölé épült és az épület kontúrján belül helyezkedett el, a megtámasztását pedig a 4. emeleti tartó-, illetve a tető szerkezete biztosította.

A panoráma medence végezetül a két évig tartó előkészületeket és munkálatokat követően, Pünkösdkor nyitott meg a vendégek előtt, és a SkyPool elnevezést kapta.

 

 

Galéria

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.állványzatZalakaros

Hírlevél

Hirdetés