2024.03.28, Csütörtök
Korabeli technológiák segítségével állítják helyre Szeged eklektikus palotáját

Korabeli technológiák segítségével állítják helyre Szeged eklektikus palotáját

magyarepitok.hu

2022.08.31. 14:51 - Kolinek Nóra

A szegedi műemléki épület bontási munkálatainak nagy részét már elvégezte a Possibuild és a FERROÉP konzorciuma.

Hirdetés

Tavaly év végén számoltunk be arról, hogy átfogó felújítást kap Szeged ikonikus palotaépülete, a Tóth Péter-ház. Az 1882-ben épült eklektikus épület a műemléki felújítást követően új funkcióval bővül: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumának ad majd helyet.

A képre kattintva galéria nyílik!

A beruházás a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából a FERROÉP Zrt. és a Possibuild Kft. konzorciumának generálkivitelezésében valósul meg nettó 2 milliárd 93 millió forint értékben.

A kivitelezők a munkaterületet december elején vették át, és a karácsonyi leállás előtt megkezdődött az épület és környezetének állagfelvétele és a fotódokumentációk készítése. A madarak jelenléte jelentősen megrongálta a régóta használaton kívüli épületet, így a szakemberek megtisztították, fertőtlenítették a területet.

 

A falak vizesedése és a szűkös felvonulási terület nehezítik a munkát

A Klenóczky Sándor, a Possibuild Kft. műemlékért felelős műszaki vezetője úgy tájékoztatott, hogy az épület bontási munkái közel 80 százalékos készültségen állnak: megtörtént a födémek letisztítása, a tető és nyílászárók bontása még hátra van. A pincében ágyazatépítést végeztek, megerősítették az acél födémgerendákat, a falakat és az áthidalókat, továbbá újakat építettek be.

Jelenleg a tetőszerkezet bontását, az oromfalak ideiglenes megtámasztását és a saroktornyok kiváltásainak erősítését végzik a szakemberek. A felső záró részben a megmaradó födémek feltárása, erősítése, faanyagvédelme és fertőtlenítése is folyamatosan zajlik.

A szakember elmondta, hogy az épület rendkívül leromlott állapotban van, ezért számos nehézséggel kell szembenézniük a felújítás során.

„A falak vizesek, a szigetelések elégtelenek, a szerkezet sokszorosan átalakított. Most utólag beépített födémeket bontottunk el. A faanyagok korhadtak, törött kötőgerendát is találtunk. A felvonulási terület nagyon kicsi, ami az organizációt nehezíti.”

Majd hozzátette: a gyűrű alaprajzú épület felét alakítják át, a másik fele lakóházként működik, az udvar azonban közös, így a munkálatok során törekedniük kell arra, hogy a lehető legcsekélyebb módon zavarják az ott élőket.

 

A korabeli megjelenésnek megfelelő állapotot kell helyreállítani

A téglalap alakú telekre épült, U alaprajzú, egyemeletes palota a Híd utca, és a Roosevelt tér sarkán áll. A munkálatok egyaránt kiterjednek a homlokzat és a 2500 négyzetméteres belső terület felújítására. A feladat során a szakembereknek kiemelt óvatossággal kell ügyelnie a palota korabeli technikával készült jellegzetes homlokzatának, díszeinek, szobrainak, kovácsoltvas elemeinek, illetve kő restaurálási feladatainak elvégzésére.

 

Az épület teljes megjelenését az eredeti állapotban kell helyreállítani és változatlanul hagyni, ezért a munkálatok során sok hagyományos, kevesek által használt technológiával készült szerkezetet építenek be a szakemberek.

A felújítást követően

  • az alagsori és földszinti helyiségekben kulturális szolgáltató- és előadótereket,
  • az emeleti és tetőtéri szinteken konzervatóriumot, a SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium oktatótermeit és hangszeres gyakorlóhelyiségeit alakítják ki.

A felújítási munkálatok a tervek szerint 2023 decemberében érnek véget.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.FERROÉP Zrt.építőipari cégekSzegedSzegedi Tudományegyetem (SZTE)Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés