2024.03.29, Péntek
Tűz írta át a Ráday Felsőoktatási Diákotthon történetét: mára újjáépült az intézmény

Tűz írta át a Ráday Felsőoktatási Diákotthon történetét: mára újjáépült az intézmény

magyarepitok.hu

2022.08.30. 13:30

A régi épület átalakítását és az új épületrészek kivitelezését a LATEREX Zrt. végezte el.

A Dunamelléki Református Egyházkerület újjáépült, a 116 férőhelyes Ráday Felsőoktatási Diákotthona (RFD) 2022/23 őszi tanévtől ismét megnyitja kapuit – olvasható az intézmény honlapján. Ez azt jelenti, hogy a 2019-ben már harmadjára leégett épület újjáépítését és új épületszárnnyal történő kiegészítését átadta a LATEREX Zrt.

Ahogyan korábbi cikkünkben megírtuk, a budapesti Ráday út 28. szám alatt valósul meg a beruházás mintegy 4119 négyzetméteres alapterületen.

Külső és belső megújulás

A kollégium leégése annak újjáépítését indokolta, így az épület funkcionális kialakítása is átrendezésére került, orvosolva az eddigi épület működési zavarait.

A kollégium új épületét és az ezzel szoros összefüggésben lévő többi funkcionális egység fejlesztését, átalakítását a meglévő telken, a régi épület átalakításával és kiegészítésével tervezték meg – írja az RFD.

A Püspöki Hivatal mellett itt helyezkedik el a Biblia Világa Múzeum és a Ráday Gyűjtemény Könyvtára, valamint annak kiszolgáló helyiségei. Az emeleti szinteken a Károly Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar oktatási helyiségei, tanszékei kaptak helyet.

A kivitelezők

  • felújították a homlokzatot,
  • újragyártották a timpanont és a homlokzati díszeket, felújították a nyílászárókat, több helyen pedig teljesen új szerkezeteket helyeztek el,
  • továbbá átalakították az épület teljes tetőszerkezetét, napelemes rendszerrel, illetve hőszivattyúkkal ellátva.

A helyiségek új burkolatot kaptak. Több helyen álmennyezetet alakítottak ki, valamint a felújított épületszárnyban tisztasági festést végeztek. Az itt dolgozók kényelmét szolgálva új vizesblokkokat és teakonyhákat alakítottak ki teljesen új bútorozással és gépesítéssel.

Kétágyas szobák mellett parkolási lehetőséget is biztosítottak

A mélygarázsban teljeskörű tűzvédelmi rendszert is kiépítettek a szakemberek. A 33 parkolóhely szintjén található a gépház és a Ráday Könyvtár teljesen új tömörraktára is, amelyet a biztonság érdekében gázzal oltó rendszerrel és teljes vízszigeteléssel láttak el.

A földszinten a kivitelezők egy főportát, továbbá éttermet, büfét és kávézót is kialakítottak. A kollégium szobái négy szinten helyezkednek el. Az alsó három szinten kétágyas szobák kaptak helyet, amelyeknek mindegyike rendelkezik saját terasszal, illetve vizesblokkal is, a negyedik szinten pedig vendégszobák és lakások helyezkednek el.

A legfelső szinten kialakított kápolna különleges jelentéssel bír, hiszen mementóként utal a tűzesetre. A keleti falon a reggeli fény a homlokzati megnyitáson át keresztet rajzol a padlóra. A falon – a Jelenések könyvének szimbolikus elemei, a fehér kövecskék jelennek meg burkolatként. A szószék és az úrasztal égetett fából készült, melybe a helyszínen talált megégett fák maradványait építették be.

A kültéri területeket illetően létrehoztak az épületegyüttes belső részén egy 530 négyzetméter nagyságú zöldfelületet és egy 45 férőhelyes kerékpártárolót.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Budapestkollégiumfejlesztés