2024.06.15, Szombat
Ismét a város ékköve lehet a debreceni Aranybika: lezárult a tervpályázat
A képen balra az MCC Debreceni Központ képviselet-vezetője, Bognár István, jobbra Ferencz Marcel, a Napur Architect tulajdonosa Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu Látványtervek: MCC

Ismét a város ékköve lehet a debreceni Aranybika: lezárult a tervpályázat

magyarepitok.hu, MCC

2022.09.22. 11:50 - Kalácska-Nagy Nóra

A bírálóbizottság döntése szerint a tervpályázatot a Napur Architect Kft. nyerte meg.

Hirdetés

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) komplex urbanisztikai és építészeti tervpályázatot írt ki új debreceni központja, az egykori Aranybika Szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezésére.

A július 15-ig beérkező pályaműveket szakmai bírálóbizottság értékelte és nyilvános rendezvényen ismertette a pályázat eredményét szeptember 22-én.

A szakma legjelesebb képviselőiből álló bírálóbizottság döntése szerint a debreceni Aranybika Szálló felújítására és új oktatási központ létrehozására kiírt tervpályázatot a Napur Architect Kft. nyerte meg.

A rendezvényen részt vett

 • Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese,
 • Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere,
 • Erhardt Gábor a bírálóbizottság alelnöke, az MCC Építészeti Műhely vezetője,
 • Gábor István, Debrecen főépítésze
 • és Bognár István, az MCC debreceni képviselet-vezetője.
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu Látványtervek: MCC

A történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú épület születhet

A debreceni városi környezettel harmonizálva, a régi, klasszikus épületrész stílusával összhangban, ugyanakkor a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg az Aranybika Szálló a város szívében. A tervpályázatokat elbíráló szakmai bizottság több magas színvonalú pályázatot értékelve hozta meg döntését. A szakemberek szerint az első helyezett pályamű építészeti szempontból valódi választ ad a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szellemiségének megjelenítésére, illetve ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást. A terv összhangban áll annak a nemrégiben készített közvélemény-kutatásnak a megállapításával, amely szerint

a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított Aranybika állna Debrecen főterén.

Első és két harmadik helyezettet is hirdetett a szakmai bírólóbizottság az Aranybika Szálló felújítására és az új oktatási központ létrehozására kiírt építészeti tervpályázaton. Emellett találó és megfontolásra alkalmas megoldásaik miatt további két pályaművet megvételre ajánlott a zsűri. A zsűritagok szerint a nyertes tervpályázatok egyaránt kifejezik az MCC küldetését, egyediségét; illeszkednek az Aranybika szecessziós épületrészéhez; valamint harmonizálnak a környezettel.

Külső látványterv

Az Aranybika Szálló rekonstrukciója - célok

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja, hogy a debreceni központjául szolgáló Aranybika Szálló történelmi hírével és jelentőségével összhangban ismét a város egyik ékköve lehessen: az épület rendkívül rossz állapotú, szocializmusban felhúzott szárnya helyett az MCC egy olyan korszerű oktatási központ megépítését tervezi, mely tömegében, léptékében illeszkedik a meglévő Aranybika Szálló szecessziós épületrészéhez, valamint a debreceni történeti környezethez. Az egykori szálló eredeti épülete pedig teljes körű, műemléki felújításon esik majd át.

A beruházásnak köszönhetően egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas új központ, új épületrész jön létre.

Emellett az Aranybika rekonstrukciójával az MCC az átfogó műemléki rekonstrukcióval értékmentést is végez, továbbá a teljes Aranybika tömb körüli közterület újragondolásával és egy intenzív közterületi zöldfelület létrehozásával megvalósulhat a tömbbelső revitalizációja is.

Külső látványterv

A bírálóbizottság

Az ingatlan felújítására és az új oktatási központ létrehozására kiírt építészeti tervpályázatra 2022. július 15-ig lehetett benyújtani a pályaműveket. A szakma legjelesebb képviselőiből álló bírólóbizottság tagja volt:

 • Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke;
 • Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész;
 • Szalay Tihamér Ybl-Miklós díjas építész tervező;
 • Prof. dr. habil Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék vezetője;
 • Dévényi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész;
 • Kálmán Ernő Pro Architectura-díjas és Ybl Miklós-díjas építész;
 • Benedek Dóra okl. építészmérnök;
 • Kelemen Zsolt okl. építészmérnök;
 • dr. Papp László Debrecen polgármestere
 • és Gábor István, Debrecen főépítésze.

A tervpályázat eredménye

A pályázat kapcsán 6 épületterv érkezett be, ebből egy pályamű nem felelt meg a tervpályázati kiírás keretében előírt, kötelező minimum követelményeknek, így kizárásra került. Az eljárás során fontos volt, hogy a pályamunkákban egyértelmű jel, utalás jelenjen meg arra vonatkozóan, mi a történeti, valamint, mi a 21. századi elem.

A cél egy olyan egységes épületmegjelenés volt, amelyben egyes elemek – a történeti hitelesség mellett – félreérthetetlenül láttatják a modern kori jellegzetességeket is.

A bírálóbizottság egy pályaművet, a NAPUR ARCHITECT Kft. pályázatát kimagasló színvonalúnak ítélte, ugyanis építészeti szempontból valódi választ adott az MCC szellemiségének megjelenítésére – ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást.

Látványterv:Agora

A nyertes pályamű a maga radikálisan konzervatív szemléletével teljes mértékben kielégíti az MCC és a város polgárságának elvárásait. A debreceni történeti városkarakter talán legfontosabb helyszíne a Kálvin tér – Kossuth tér – Piac utca által határol terület.

A szakmai bírálóbizottság szerint a pályamű által javasolt historizáló módszerű tükrözés a legkézenfekvőbb és a legközkedveltebb megoldás az új szárny kialakítására.

Az épület minden homlokzatán következetesen végigviszi ezt a gondolatot, így az épületben nincs stílustörés – még akkor sem, ha így a hátsó homlokzat nem követi a kiírásban szereplő 21. századi megjelenést.

Emellett a szakmai grémium ugyancsak színvonalasan kidolgozottnak találta a PÉTERFFY + DŐRY architects Kft. és az ARCH-STUDIO Kft. pályaműveit, amelyek ezzel megosztott harmadik helyezést érték el. További két pályamű olyan találó és megfontolásra alkalmas részleteket mutatott fel, amelyeket érdemes lehet figyelembe venni, esetleg alkalmazni a nyertes terv továbbfejlesztése során. A bírálóbizottság így a TSPC Kft. és a PLAN - ART MÉRNÖKIRODA Kft. pályaműveit megvételre ajánlotta.

Látványterv: Történeti üvegterem

A debreceniek bevonásával zajlik majd a rekonstrukció

Az építészeti beruházás a városvezetés bevonásával zajlik és a helyi lakosság igényeivel összhangban történik. A debreceniek döntő többsége ugyanis azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna Debrecen főterén – áll egy az MCC által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásban.

A felmérés azt mutatja, hogy a debreceniek a Nagytemplom után az Aranybika Hotelt tartják a legikonikusabb, történelmi, a városképet meghatározó épületnek.

A cívisváros lakóinak legnagyobb része azzal ért egyet, hogy az Aranybikát a történelmi szárny stílusával egyezően kell befejezni és felújítani. Szinte valamennyi nyilatkozó támogatja a Mathias Corvinus Collegium felújítással kapcsolatos célkitűzéseit.

Külső látványterv

MCC Debreceni képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium 2021 szeptemberétől működteti debreceni képzési központját az Aranybika épületében. Az intézményben elérhető az MCC több képzési programja is, így az általános iskola felső tagozatosainak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT), a középiskolás korosztályt megszólító Középiskolás Program (KP), valamint a felsőoktatásban tanulóknak szóló Egyetemi Program (EP). A debreceni központ a most megkezdett tanévben mintegy 300 diáknak nyújt képzéseket és különböző közéleti programokat. 

Galéria

Mi épül?MCCNAPUR Architect Kft.Debrecenépületfelújítástervpályázat

Hírlevél

Hirdetés