2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Készül a közösségi életet erősítő Debreceniek Háza
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Készül a közösségi életet erősítő Debreceniek Háza

magyarepitok.hu

2022.09.02. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A korszerűsítés során teljesen megújítja az intézményt, sőt új funkcióval is bővíti azt a Debreceni Mélyépítő Holding Kft. és a KE-VÍZ 21 Zrt. konzorciuma.

Hirdetés

A Debreceni Művelődési Központ több tagintézménnyel is rendelkezik, köztük a Csapókerti Közösségi Házzal, amely 1962-ben nyitotta meg kapuit. Akkor ez volt a város egyetlen közművelődési célra épített intézménye. Itt működik jelenleg számos civil szervezet mellett a Városi Szociális Szolgálat egyik telephelye, a Csapókerti Gondozó Szolgálat Süveg Utcai Idősek Klubja is.

A most kezdődő korszerűsítés során teljesen megújul az intézmény, sőt új funkcióval is bővül, ez lesz a Debreceniek Háza. A projekt beruházója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, míg a kivitelezést a Debreceni Mélyépítő Holding Kft. és a KE-VÍZ 21 Zrt. konzorciuma valósítja meg európai uniós forrás felhasználásával. 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az energetikai felújítás mellett kialakítják a Debreceniek Házát is

A korszerűsítés három beruházási elemből („B”, „A”, „C”) áll.

  • Az épület egyrészt energetikai felújításon esik át, amelynek részeként megvalósul a teljes szigetelés, illetve a fűtési-, szellőző és világítási rendszer megújítása, de akadálymentesítés, illetve napelemek telepítése is a projekt része. (B elem)
  • Másrészt belső felújítás valósul meg a Városi Szociális Szolgálat telephelyeként szolgáló épületrészben.  (A elem)
  • Végül pedig a közösségi házban alakítják ki a Debreceniek Házát, ami számos belső átalakítással, térrendezéssel jár, teljesen megújul többek között a színházterem is. (C elem)

Juhász-Molnár Emese projektvezető lapunk érdeklődésére kifejtette, pontosan mit takarnak a beruházási elemek, milyen feladatok elvégzésére vállalkoztak.

Az "A" beruházási elem fejlesztés közvetlen célja, hogy megtörténjen a jelenleg erősen leromlott műszaki állapotú szociális intézmény (épület, konyha)

  • komplex felújítása,
  • és energiahatékonyságának növelése.

A "B" beruházási elem az energetikai korszerűsítést foglalja magában a megújuló energiaforrások kihasználásával. Ezáltal új lapostető szigetelés, homlokzati szigetelés és színvakolat készül, valamint teljes homlokzati nyílászáró csere, emellett napelemeket helyeznek el és korszerűsítik a gépészeti rendszert.

Végül a "C" beruházási elem során kialakítják a Debreceniek Házát és kibővül az előtér annyira, hogy az alkalmas legyen kisebb rendezvények megtartására.

Könyvtár funkciót is kap az épület, hogy a ház még több érdeklődőt vonzzon, az emeleten pedig térelválasztó elemeket építenek be, hogy minél több szervezet tudjon ott tevékenykedni.

Ezenkívül megújul a színházterem padlózata is.

Megújuló energiaforrásokkal korszerűsítik az épület energetikáját

A Süveg utca 3. szám alatti épület külső és belső felújítását tehát az alábbiak szerint végzi el a konzorcium:

Az "A" beruházási elem részeként a Városi Szociális Szolgálat telephelyének belső felújítása valósul meg. A 249,25 négyzetméter nettó alapterülettel rendelkező intézményben elvégzik a villamossági és épületgépészeti rendszerek teljeskörű felújítását, emellett építőmesteri munkálatok teszik komfortosabbá a szociális intézményt.

Az akadálymentes vizesblokk kivételével minden belső ajtót elbontanak és új nyílászárókat építenek be. Az épület valamennyi helyiségében új festés, valamint új falburkolat készül. 

A vizes helyiségekben, valamint a konyha területén található helyiségekben új fal- és padlóburkolatot alakítanak ki. Egyéb helyeken a meglévő PVC burkolatot új, nagy kopásállóságú, gumi burkolatra cserélik.

A belső udvarban térkővel burkolt területet alakítanak ki, amely akadálymentesen is megközelíthető. Az új, burkolt területen tűzrakóhelyet építenek, valamint ülőalkalmatosságokat helyeznek el.

A "B" beruházási elem a Csapókerti Közösségi Ház energetikai korszerűsítését foglalja magában. Ennek részeként elvégzik a 9706 négyzetméteres területen lévő, 1269,90 négyzetméter nettó alapterülettel rendelkező, 3 szintes intézmény felújítási munkáit, mely alatt értendő az épület energetikai korszerűsítése is megújuló energiaforrások kihasználásával.

A "C" beruházási elem a Debreceniek Háza létrehozását jelenti. A felújítási munkálatok a közösségi funkciókat ellátó helyiségeket érintik. A belső válaszfalak bontásával kialakul az épület első, utcai szárnyában egy egybefüggő közösségi tér, mely a könyvtár funkció befogadására alkalmas tér.

Megvalósul a padlóburkolatok cseréje, a falburkolatok kialakítása, az új beltéri nyílászárók beépítése, továbbá kialakítanak

egy hangszigetelő tolófal rendszert a foglalkoztatók között, mely lehetővé teszi azok egybenyitott módon történő és elszeparált használatát is.

Az egész épületre vonatkozóan megvalósul a belső festés, emellett a közösségi terekben lamellás álmennyezet készül.

Így haladnak a munkálatok

Juhász-Molnár Emese elmondta, a felújítás különlegessége, hogy maga az épület már 60 éves. „A korából fakadóan számos előre nem látható akadállyal találtuk és találjuk magunkat szemben, melyek gyors és folyamatos orvoslása szükséges."

Jelenleg a következő készültségi fokok jellemzik az egyes építési elemeket:

Az "A" beruházási elem közel 60%-os szinten van, az alábbi munkafolyamatokat szükséges még elvégezni:

  • meleg padlóburkolatok készítése,
  • belső ajtólapok elhelyezése,
  • gépészeti befejező munkálatok,
  • elektromos befejező munkálatok,
  • festés befejező munkálatok,
  • gyengeáramú munkarész befejezési munkálatai,
  • asztalos szerkezetek elhelyezése.

A "B" beruházási elem felével elkészültek, itt még hátravan a napelem rendszer kialakítása, a gépészeti munkarész (belső csövezési munkák), az elektromos befejező munkálatok, a homlokzati színvakolat készítése, a bejáratok előtti lépcső és a rámpák burkolása, az új előtetők készítése, a lakatos szerkezetek elhelyezése, valamint az udvaron, a teraszra felvezető rámpa készítése.

Végül a "C" beruházási elem esetében a lamellás álmennyezetek, illetve a hideg-, melegburkolatok elhelyezése, a gépészeti munkák, az elektromos és a festés befejező munkálatok, a tűzvédelmi rendszer kialakításának befejező munkálatai, az asztalos szerkezetek elhelyezése, a belső ajtók elhelyezése, a belső wc válaszfal rendszerek elhelyezése, továbbá a gyengeáramú rendszer befejező munkálatai még a kivitelezők jövőbeli feladatát képezik.

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.DebrecenépületfelújításDebreceni Mélyépítő Holding

Hírlevél

Hirdetés