2024.05.25, Szombat
Látványos videón a József főhercegi palota rekonstrukciója
Fotók: Magyar Építő Zrt.

Látványos videón a József főhercegi palota rekonstrukciója

magyarepitok.hu

2022.09.07. 11:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ütemtervnek megfelelően halad előre az építkezés, a Magyar Építő Zrt. jelenleg már a második szint munkáit végzi.

Hirdetés

Ahogyan olvasóinkat több alkalommal tájékoztattuk, újjászületik József főherceg egykori palotája a Budavári Palotanegyedben. A Szent György téren található épület kivitelezésének első ütemét a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte meg. A palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik újjá, a Várkapitányság megbízásából.

A palota épülete kulturális, turisztikai és irodai funkciókat lát majd el vegyesen. A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

 

Fotók: Magyar Építő Zrt.

 

Elindultak a próbacölöpözési munkálatok

Az egy évvel ezelőtt kezdődött munka a feltárásokkal és a feltárt árkok tömedékeléseivel vette kezdetét, ezután indultak el az alaplemez kivitelezési, és a liftakna bányászati munkái is. 2022 tavaszán már a szerkezetépítés második szakaszánál tartottak, készültek az alagsori falak és a liftakna szerkezetépítési munkái is elindultak.

A nyár folyamán is látványosan haladt az építkezés: az alagsor és a liftakna vasbeton szerkezet is szinte teljesen elkészült.  

Augusztusban már egy újabb szakma is felvonult és egy igen jelentős fázis kezdődött: a várfal tövében elindultak a próbacölöpözési munkálatok. A fentiek fényében nagyon aktív egy évet tudhat maga mögött a Magyar Építő Zrt., a szerkezetépítés befejezése 2023. tavaszára várható – értesült lapunk.

 

 

Komplex projekt kihívásokkal

A munkálatokról látványos videóval jelentkezett a kivitelező Magyar Építő Zrt. Az augusztusban készült kisfilmben Molnár Ákos főépítésvezető és Harman Béla, a Várkapitányság projektmenedzsere is megszólalt - kitérve a kivitelezés legfőbb szempontjaira és kihívásaira.

 

 

A projekt különlegességét az adja, hogy a mai építészeti technológiával kell korhűen megépíteni az épületet, ugyanolyan állapotot tükrözve, mint amilyet az 1968-ban lebontott palota eredeti formája nyújtott. A palota elkészültével a Budavári Palotanegyed egy újabb ikonikus épülettel bővül – vélekedett Molnár Ákos.

„Az építkezés során számos kihívással szembesülünk, ilyen például a meglévő régészeti romok védelme és habbetonnal való tömedékelése vagy a Várgarázs III.-ba lejuttató lift munkatérhatárolása, illetve szerkezetépítése” – hangzott el a főépítésvezetőtől. A Várgarázs III. a Palota úton mintegy 300 autónak fog helyet biztosítani, enyhítve a környék parkolási problémáit.

 

A palota belsőépítészeti kialakításai során  újabb kihívások elé nézhetnek a szakemberek, ilyen például a vesztibül lépcső és a bálterem belsőépítészeti kialakítása, továbbá a homlokzati körburkolatok elkészítése.Harman Béla a József főhercegi palota projekt megrendelői oldali lebonyolításáért és megvalósításáért felel. Felidézte, hogy 2021 júliusa óta folyik munka a helyszínen és azóta is töretlenül halad előre a kivitelezés. Szerinte a projektet a komplexitása teszi egyedülállóvá. Az épületegyüttes eleve több részből áll, ugyanakkor a beruházás kiterjed több környező műemlékre is.

A József főhercegi palotához tartozik egy neoreneszánsz kert és hasonló stílusú egykori istállóépület, a vároldalban létesül az új garázs, felette pedig mintegy tízezer négyzetméteren megújul a kert, de a Fehérvári rondella és a kapcsolódó várfal is újjászületik.

A külső megújulás mellett a reprezentatív belső terek helyreállításáról is gondoskodnak, úgy mint a bálterem, a vesztibül vagy az előtér, de ugyanúgy a többi projektcél elérését is szavatolják, vagyis a hűtőközpont, a Várgarázs III. és a kertek maradéktalan megvalósulását.

„A komplexitás nemcsak műszakilag, hanem a kapcsolattartásban és az egyeztetésekben is megjelenik, hiszen rengeteg szereplője van a projektnek, mind hatósági oldalról, mind régészeti, mind pedig a Várkapitányság részéről. Ahhoz, hogy egy ilyen összetett, hatalmas létesítmény létrejöhessen, óriási kihívást jelent, hogy összehangoljuk a különböző felek elvárásait” – fejtette ki Harman Béla.

 

 

Galéria

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt. József főhercegi palotaműemlékfelújításrekonstrukcióBudavárBudai várBudai Várnegyedműemlék

Hírlevél

Hirdetés