2024.03.29, Péntek
Elkészült Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása
Fotók: MTI/Rosta Tibor

Elkészült Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása

magyarepitok.hu, mti

2022.10.27. 14:15 - Szabó Ákos

A jelentős részben a Délút és a Békés Drén munkájával elkészült projekttel az aszály hatásai ellen lépnek fel.

Hirdetés

Átadták a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. új öntözőrendszerét a Békés megyei Mezőhegyesen, ezzel a birtok öntözhető földterülete megduplázódott. Az eddigi 2445-ről 5171 hektárra nőtt az egyidejűleg öntözhető terület, amely európai szinten is jelentős nagyságú. Az öntözővizet a Maros folyóból biztosítják.

A beruházással a hibridkukorica mellett egyéb növénykultúrák is öntözhetővé váltak. Az egyidejűleg öntözhető terület növelésével a növénytermesztés képes kiszolgálni a robotizált tehenészet tömegtakarmány igényét - derült ki az eseményen.

 

38 kilométeres öntözőgéprendszert alakítottak ki

Az építési munkálatok 13 hónap alatt, a gépbeszerzések és telepítések 19 hónap alatt valósultak meg. Mint ahogy azt korábban is megírtuk, a kivitelezési munkákat a Délút Kft. és a Békés Drén Kft. konzorciuma végezte. Arról is nemrég számoltunk be, hogy a Délút nemrég jelentős munkagép- és telephelyfejlesztésbe kezdett.

 

. Nagy István agrárminiszter (b) és Csányi Attila, a beruházás gépbeszállító partnere, a KITE Zrt. igazgatóságának alelnöke (j) átadja Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházását Mezőhegyes határában

A mezőhegyesi beruházáshoz 8,5 milliárd forintot a magyar állam biztosított tőkeemelés formájában; kétmilliárd forintot pedig a ménesbirtok tett hozzá önrészként, ebből részben a kivitelezés, részben pedig a gépbeszerzés valósult meg.

Nyolcvanegy öntözőgéppel gazdagodott a birtok, amelyek teljes hossza csaknem 38 ezer méter. A gépek digitálisan, a távolból indíthatóak, saját rádiófrekvenciás irányító rendszerrel működnek.

 

Mintaprogramot adtak át

Magyarországon jelenleg 80-90 ezer hektáron - a szántóterületek alig 1-2 százalékán - folyik öntözéses gazdálkodás. Az uniós átlag ennek a háromszorosa.  A nemzeti öntözésfejlesztési mintaprogram célja, hogy a magyar mezőgazdaságban bemutasson egy környezetkímélő, a vízzel takarékosan bánó, mégis hatékony technológiát, amelyet nagy területen alkalmazva garantálható a termelés biztonsága, és emelhető annak mennyisége. Ennek mintaprogramja zajlott Mezőhegyesen.

 

 

Az öntözéses gazdálkodás kiemelten fontos a magyar mezőgazdaságnak

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen elmondta, hogy az öntözéses gazdálkodás manapság az egyik legkomplexebb rendszer, amely az agrárium versenyképességének fejlesztését, az élelmiszerszuverenitás elérését szolgálja. "Ennek a mérföldkövénél vagyunk most" - fogalmazott.

Mérföldkő azért, mert felismertük a problémát, kerestünk rá megoldást, és ezt megfelelő technológiai színvonallal meg is tudjuk valósítani - mondta a miniszter, aki szerint "ez a mai nap üzenete."

 

Egyre jobban megtérül az öntözés

Csányi Attila, a beruházás gépbeszállító partnere, a KITE Zrt. igazgatóságának alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az idei aszályos nyár miatt a mezőgazdasági kibocsátás körülbelül 30 százaléka veszett oda; a gazdasági kár 500 milliárd forint körül alakul.

Ha ezt az összeget - uniós 50 százalékos támogatási intenzitású projektekkel számolva - öntözésfejlesztésre fordítanánk, a hazai termőterület 9-10 százaléka, mintegy 400 ezer hektár lenne öntözhető - mondta, hozzátéve, hogy ezzel még mindig csak azt a szintet érnénk el, ahol az 1970-es években tartottunk.

Csányi Attila elmondta, hogy hektáronként körülbelül 3 millió forintból építhető ki az öntözés, és e beruházások megtérülési ideje a klímaváltozás miatt 10 év alá csökkent.

Mi épül?Délút Építő és Bányászati Kft.Békés Drén Kft.KITEMezőhegyesinnováció

Hírlevél

Hirdetés