2024.03.29, Péntek
A Leier Durisol öko-építőanyagából készül a Balaton-parti ikerház

A Leier Durisol öko-építőanyagából készül a Balaton-parti ikerház

magyarepitok.hu

2022.11.22. 07:35 - Kalácska-Nagy Nóra

A környezetbarát Durisol építőelemekkel gyors, pontos és gazdaságos kivitelezés valósítható meg.

Hirdetés

A Budafa Dutla Mérnöki Iroda Kft. beruházásában és kivitelezésében létrejövő lakóház a Leier Hungária Kft. közreműködésével készül el, a cég építőanyag gyártással, szállítással, valamint komplex mérnöki támogatás biztosításával járul hozzá a projekt sikeréhez.

A fonyódi, Mecsek utcai lakóépület földszint és emelet kialakítással épül, teljes mértékben Durisol falelemek felhasználásával.

Alternatív építési megoldás Durisollal

„Magyarországon az építési hagyományok miatt körülbelül 90%-ban téglaépületek, illetve vasbeton épületek készülnek, a fennmaradó 10%-ban alternatív építési megoldásként jelenik meg a Durisol rendszer” – tájékoztatott Grieszler Gábor, a Leier Hungária Kft. Durisol üzletágának műszaki vezetője. 

A Durisol falszerkezet két fő része a Durisol falazóelemekből épített köpenyszerkezet, mint bennmaradó zsaluzat és a falszerkezet teherhordó részét alkotó beton, vasbeton mag. A Durisol előállításához faforgácsot használnak fel, amely természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag. Ehhez cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével egyesítik a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot.

A Durisol falelemek további előnyei:

  • földrengésálló falszerkezet, a hálós szerkezetű, különösen merev betonmagnak köszönhetően;
  • nagy hőtároló tömeggel rendelkezik;
  • magas léghanggátlási érték – csendesebb lakótér;
  • könnyen, kézi erővel is mozgatható kiselemes építőkészlettel bír;
  • könnyen kialakíthatóak, elhelyezhetőek a falazatban a különböző elektromos és gépészeti igények;
  • környezetbarát technológia, amely természetes alapanyagokból áll.

A fonyódi ház esetében az épület külső és belső fő tartófalai kizárólag Durisol falelemekkel készültek el. A külső falak építéséhez a belső hőszigeteléssel ellátott DSs 45/12 L típusú Durisol falazóelemek kerültek felhasználásra, amely önmagában teljesíti a legszigorúbb hőtechnikai követelményeket.

A Durisol falakon kívül egyéb Leier elemek is megjelennek az építkezésen; előregyártott kéregfödém, illetve előregyártott lépcső jelenti a fő szerkezeti építőanyagokat. A későbbiekben egyéb, másodlagos szerkezetek is vélhetően Leier építőanyagokból fognak megvalósulni, például a térburkolatok, a kerítés és a tetőfedés.

Józsa Péter, a Leier Hungária Kft. előregyártott elemek termékmenedzsere a kivitelezés státuszára kitérve elmondta, a földszinti falak már állnak, a födém alátámasztások elkészültek. Jelenleg a földszinti födém beépítési munkálatai zajlanak.

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.FonyódlakóházBudafa Dutla Mérnöki Iroda Kft.építőanyagokelőregyártás

Hírlevél

Hirdetés