2024.04.20, Szombat
Fenntartható és zöld megoldásokkal alakítják ki a Vasas Sport Club óbudai épületét
Látványtervek: TPSC

Fenntartható és zöld megoldásokkal alakítják ki a Vasas Sport Club óbudai épületét

magyarepitok.hu, TPSC

2022.11.07. 19:30 - Kolinek Nóra

A fejlesztés során energiatudatos, a hatékony üzemeltetést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó épületegyüttest alakítanak ki.

Hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy a TSPC és a KREATÍV Magyar Mérnökiroda tervei szerint valósul meg a Vasas Sport Club Folyondár utcai Röplabda- és Táncközpontjának új sportcsarnoka és sportközpontja. A TPSC közleményben tudatta, hogy a komplexum építési engedélyt kapott.

Az óbudai Kiscelli parkerdő ölelésében fekvő sporttelep modern, nemzetközi versenysztenderdeknek is megfelelő központot kap, amely a röplabda és a tánc-szakágak munkájának helyszíne lesz.

A projektben a 80-as években épült, mára rossz állapotúvá vált régi röplabdacsarnokot és a csatlakozó kiszolgáló- és fejépületeket elbontják, és helyére modern, a mai kor igényeinek megfelelő épületet terveznek.

A fejlesztés célja, hogy a sportklub múltjához egy funkcionálisan és esztétikai szempontból is illő és méltó, energiatudatos épület jöjjön létre, különös figyelemmel a hatékony üzemeltetésre és a fenntarthatóságra. A tervezők víziója egy egyszerű, átlátható épületszerkezet, amely megfelel a különböző szakágak és sportágak igényeinek.

Látványterv: TPSC

Az épület letisztult formavilágot mutat

Két nagyobb épületegységet hoznak létre, mely homlokzatával is sugallja az egyszerű átlátható formavilágot. A röplabda csarnokrész egy sporthálót imitáló homlokzatot, míg a tenisz edzéseket is kiszolgáló épületrész teniszütő bandázsolás ihlette homlokzati struktúrát kap.

A két nagyobb épület között helyezkedik el a kiszolgáló rész, mely jobbára két funkciót ölel át. Az egyik a fő közlekedési gerince az épületnek, ahonnan közvetlenül tölthetők fel a lelátók mind a 2020-ban épült edzőcsarnokban, mind az új versenycsarnokban, valamint elérhetők a sporttelep további funkciói.

A másik egy természetközeli pihenő és étkező övezetre koncentrálódik, melynek homlokzata és terasza is élő burkolattal vannak ellátva. 

A lejtős terepviszonyok jelentik az egyik legnagyobb kihívást

A komplexumban egy nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas 1500 férőhelyes lelátóval ellátott center röplabda - versenypálya kap helyet, amely mobilfalak segítségével 5 darab edzésre alkalmas röplabdapályává alakítható. A labdajáték csarnokok mellett, aerobik terem, táncterem, konditermek, szauna, jacuzzi és számos öltöző, illetve a szomszédos teniszpályákat is kiszolgáló épületegység kerül kialakításra. Az épületben egy 150 főt kiszolgáló étterem és irodák is helyet kapnak.

A közlemény tájékoztatása szerint a tervezés során kiemelt szakterület a tartószerkezeti tervezés, mivel Óbuda érintett területe régi bányászati helyszín volt, illetve a közelben barlangrendszer is található.

A Folyondár utcai telephely viszonylag nehezen megközelíthető. A legnagyobb kihívást a terepadottságok jelentették: a telek lejtőssége miatt nagy szintkülönbségekkel, elbontandó épületekkel és egy megmaradó, a kivitelezési időszakban is zavartalanul üzemelő épületegységgel, heterogén építészeti környezetben kellett megtalálniuk a tervezőknek az új létesítmény helyét.

A fejlesztés rendezi a parkolási nehézségeket is, közel 100 férőhelyes mélygarázs mellett felszíni parkolókat, buszparkolókat alakítanak ki.

A komplexumot zöld és fenntartható megoldásokkal tervezték.

  • A mesterséges világítás helyett természetes fényforrásokkal igyekeznek megoldani a bevilágítást. 
  • Az épület fehér homlokzata véd a felmelegedéstől a nyári időszakban.
  • A zsilipes öltözőrendszernek köszönhetően utcai cipőben és ruházatban nem lehet a sporttermekbe lépni, így járulva hozzá az üzemeltetési költségek és a takarítás csökkentéséhez.
  • Az összegyűjtött csapadékvizet a zöldfelületek és a salakos teniszpályák locsolására használják.
  • Az épületegyüttesben transzparens terek segítik a tájékozódást.
  • Az épületkomplexum parkolójában 18 elektromos autótöltőt alakítottak ki.
  • Az épület akadálymentes.

A generáltervező TSPC Kft. portfóliójában számos sportlétesítmény található, többek között: a WHB és a Dél-Konstrukt kivitelezésében megvalósult szegedi Tiszavirág Sportuszoda, a ZÁÉV és a Weinberg munkájával épült Zalaegerszegi Városi Uszoda vagy a ZÁÉV kivitelezésében épülő Testnevelési Egyetem új kampusza.

Galéria

Mi épül?Folyondár SporközpontBudapestsportberuházásokVasassportcsarnokÓbudaTPSCKreatív Magyar Mérnök Kft. Óbuda-BékásmegyerZÁÉV Építőipari Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Dél-Konstrukt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés