2024.04.23, Kedd
Nagy érdeklődés övezte az új pécsi aquapark és sportuszoda tervezését
Illusztráció: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Nagy érdeklődés övezte az új pécsi aquapark és sportuszoda tervezését

magyarepitok.hu, pecs.hu

2022.12.30. 14:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A nagyszabású fejlesztéshez multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához tartozó aquapark tervezés is kapcsolódik.

Hirdetés

A pécsi Tüskésréten tervezik azt a létesítmény együttest, amely multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építését foglalja magában – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Tüskésrét 9,2 hektáros területének fejlesztésére Pécs városa írt ki tervpályázatot. Habár a pályázatra összesen 14 pályamű érkezett be, első díjat nem hirdettek – olvasható a pecs.hu cikkében.

Második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forint díjazással, és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft. együttes pályaműve, valamint a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. A bírálóbizottság pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:

  • a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét;
  • a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét;
  • az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét.

A tervpályázat sajtónyilvános eredményhirdetését és a pályaművekből létrejövő kiállítást 2023. január 26-án rendezik meg – tájékoztatott a pécsi önkormányzat honlapja.

 

Nemzetközi szintű sportrendezvényeknek is helyet adó létesítmény

A pályázat keretében javaslatot kellett adni az aquapark kül- és beltéri létesítményeinek arányára és elhelyezésére, figyelemmel a főszezonban prognosztizálható napi 1000, míg télen 500 fő látogató, ezen belül is különösen a kisgyermekes és többgenerációs családok igényeire.

Az élményparkok sajátos vonzerejét

kül- és beltéri csúszdaelemek, továbbá extrém testcsúszdák mellett családoknak szóló, változatos kialakítású, gumis csúszdák létesítése jelenti. Az aquaparkban gondoskodni kell további (kül- és beltéri) medencék (hullám- és strandmedence, ugró- és úszómedence, valamint változatos élménymedencék), továbbá „lassú folyó” és jakuzzik elhelyezéséről is.

Az aquapark wellness-szolgáltatásokkal (például élménymedencék és szaunapark), egész évben működő, speciális látogatói körnek szánt fitneszterekkel, valamint esetleg gyógyászati szolgáltatásokkal (például gyógytorna és gyógymasszázs) is gazdagíthatja a létesítmény kínálatát.

A tervezési területen el kell helyezni egy uszodát, ami alkalmas nemzetközi úszóversenyek, vízilabda és egyéb vizes rendezvények lebonyolítására is. A versenymedencéhez körülbelül 1000 fős (ebből kb. 600 fős fix és kb. 400 fős mobil ülőhelyes) lelátót biztosítanak.

A tervezési területen helyet kell biztosítani egy többfunkciós sport és rendezvénycsarnoknak, amely alkalmas nemzetközi szintű sportrendezvények (elsősorban kézilabda, kosárlabda, röplabda, illetve teremfoci versenyek) lebonyolítására, alkalmanként pedig közéleti-, gazdasági-, szabadidős- és sport-rendezvények, valamint kiállítás és vásár megrendezésére is.

A látogatói kör fogadására és ellátására a kiíró egy szálloda létesítésével is számol.

Mi épül?Pécsuszodamultifunkciós központsportcsarnokszállodatervezésNAPUR Architect Kft.MÁS DESIGN Kft. CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. Modulárt Kft. AU.ROOM Építész Műhely Kft. Közti Zrt.Perényi Stúdió Kft.

Hírlevél

Hirdetés