2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Nemzeti Atlétikai Központ: a világbajnokságot követően létrejön Budapest legújabb zöld ligete
Fotó: 2022. október végi állapot

Nemzeti Atlétikai Központ: a világbajnokságot követően létrejön Budapest legújabb zöld ligete

magyarepitok.hu, MTI

2023.01.23. 18:30 - Kolinek Nóra

A ZÁÉV és a Magyar Építő generálkivitelezésében készülő komplexum a világbajnokság után átalakul, az ideiglenes lelátókat elbontják, és a helyén futókör, sétaút, szabadtéri edzőterem épül.

Hirdetés

Csepelre vezető kerékpárút nyílik a Nemzeti Atlétikai Központ, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság központi helyszíne részeként.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának 2023. január 20-i közleménye szerint Németh Szilárd csepeli politikus, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára, valamint Ferencz Marcel főtervező és Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója társaságában tekintette meg a Nemzeti Atlétikai Központ jelenleg is zajló és jó ütemben haladó építését. 

hídavatással egybekötött bokrétaünnepet, 2022. október végén tartották, melyen lapunk is részt vett.

A komplexum generálkivitelezését a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végzi, a projekt lebonyolító-műszaki ellenőre a Főber Zrt. és Óbuda-Újlak Zrt. alkotta konzorcium. A szerkezetépítés feladatait három cég látta el, az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.-n kívül a Bayer Construct Zrt. és a Gedi Építő Kft. A generáltervezési munkálatokat a NAPUR Architect Kft. végezte.

A KÉSZ Csoport tagvállalatai, ezen belül a KÉSZ Metaltech Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. felelt az acél és a kábeltető szerkezet megvalósításáért a gyártmánytervezéstől a technológiai tervezésen át, egészen a gyártásig és a kivitelezésig a cégcsoport stratégiai partnerével, a bim.GROUP-pal.

A NAK-hoz kapcsolódó gyalogos és kerékpáros híd tervezését a Speciálterv Kft. végezte, a műtárgy kivitelezését a konzorcium alvállalkozójaként a Hídépítő Zrt. végezte. Az acélszerkezetek gyártásáért és szereléséért az ACÉLHIDAK Kft. felel.

 

A nagyközönség számára is lehetőség adódik a sportolásra

„Csepel kapujában épül ez a világszínvonalú létesítmény, ami jóval több mint versenyközpont, itt a vb után óriási lehetőség nyílik a környék lakóinak a kikapcsolódásra. Külön öröm számunkra, hogy a beruházásnak köszönhetően kerékpárút is épül, és az új gyalogoshídon át a Duna partján végig lehet tekerni Csepelig”

− idézte a közlemény Németh Szilárdot.

„Fontos célkitűzésünk volt, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság ne csupán a verseny kilenc napjáról szóljon” − mondta Schmidt Ádám, aki szerint legalább ilyen lényeges, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően létrejön Budapest zöld sport- és szabadidőközpontja, ahol nemcsak a versenysport, hanem a nagyközönség is sportolási lehetőségekhez jut.

A budapesti atlétikai vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik, az esemény központi helyszíne a Csepeltől északra található Nemzeti Atlétikai Központ lesz.

Az új gyaloghídon a vb alatt a versenyzők, a vb után pedig bárki átjuthat Csepelre gyalogosan, vagy kerékpárral. A világbajnokság után a létesítmény átalakul, az ideiglenes lelátókat elbontják, és a helyén futókör, sétaút, szabadtéri edzőterem épül. Körülötte a park is megnyílik a közönség számára, így létrejön Budapest legújabb zöld ligete.

 

Mi épül?Magyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Nemzeti Atlétikai KözpontBudapestCsepelkerékpárútFőber Zrt.Óbuda GroupSpeciálterv Építőmérnöki Kft.Bayer Construct Zrt.KÉSZ CsoportÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Gedi Építő Kft.NAPUR Architect Kft.Hídépítő Zrt.A-Híd Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés