2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Szakképző intézményként újulhat meg a Szerencsi Cukorgyár műemléki irodaépülete
Szerencsi Cukorgyár irodaépülete, Fotó: közbeszerzési dokumentáció / műszaki leírás

Szakképző intézményként újulhat meg a Szerencsi Cukorgyár műemléki irodaépülete

magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu

2023.01.18. 18:30 - Kolinek Nóra

A kivitelezést állagmegóvással kezdik, melynek elsődleges feladata a tető rendbetétele.

Hirdetés

A szerencsi önkormányzat kiírta az egykori cukorgyár területén lévő központi irodaépület megújításáról szóló közbeszerzési eljárást. Az ipari műemléki területen álló, de önmagában is műemléki védettséget élvező épület pincéje 326 négyzetméter, a földszint 612 négyzetméter, míg az 1. emelet 669 négyzetméter területű.

A kivitelezés elsősorban állagmegóvásra, és felújításra irányul. Az állagmegóvás elsődleges feladata a tető rendbetétele. Jelenleg a fedés több helyen hiányos, és a bádogozás is felújításra szorul. A fa fedélszerkezet viszonylag jó állapotú, szerkezeti elemek cseréjét megközelítőleg 15 százalék faanyag pótlással tervezik.

A beázások következtében a homlokzaton vakolatleválások fedezhetőek fel. A fa homlokzati nyílászárók is felújításra szorulnak – írták.

Az épület vizesedésének csökkentése érdekében a meglévő épület körüli járda bontását követően 1,5 méter mély és 1 méter széles szikkasztó árkokat terveznek, amely csökkenti a fal nedvességet a belső szárító vakolattal együtt.

 

Az egykori cukorgyár területén komplex fejlesztést terveznek

Az eljáráshoz csatolt szakértői dokumentumok szerint:

„A középfolyosós irodaház magját 1889-ben építették eklektikus stílusban. Ezt 1906 körül két szimmetrikus földiszinti szárnnyal bővítették. Az ipartelep 1923-24-es nagyrekonstrukciója során az oldalszárnyakra emeletet építettek, illetve észak felé létrehozták a melléklépcsőházat tartalmazó, az épület szimmetriájából kilépő keskenyebb részt. Ekkor alakították ki a ma is látható, a koramodern és a későeklektika jegyeit magán viselő homlokzatot, illetve az egységes megjelenésű belső teret. Homlokzata illeszkedik a terület főbejáratának és a kantinépületnek az architektonikus megjelenéséhez.”

A tervek szerint a felújított épületet az édességgyártáshoz kapcsolódó szakképzés szolgálatába kívánják állítani. Nyiri Tibor Szerencs polgármestere Facebook bejegyzése szerint a város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében még 2016-ban nyert el közel 900 millió forintot az egykori cukorgyár helyén iparterület fejlesztésére. A területen cukrászdát és látványmanufaktúrát is kialakítanak, mely a tervek szerint 2023 nyarán készül el parkolóval, elektromos autótöltő állomásokkal, valamint a személygépkocsiból történő kiszolgálást biztosító (a gyorséttermeknél már ismert) drive-val.

Az ajánlatokat 2023. január 23-ig várják.

 

Mi épül?SzerencsSzerencsi Cukorgyárműemlékfelújításműemlék

Hírlevél

Hirdetés