2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Az épület patináját ábrázoló háló kerül a Pécsi Nemzeti Kaszinó homlokzatára

Az épület patináját ábrázoló háló kerül a Pécsi Nemzeti Kaszinó homlokzatára

magyarepitok.hu. MCC

2023.02.02. 10:53 - Kolinek Nóra

Az MCC beruházásában megújuló épület a legtehetségesebb baranyai diákok és a város kulturális és közéleti életének centruma lehet.

Hirdetés

2022 novemberében számoltunk be arról, hogy teljes körű felújításon esik át a Pécsi Nemzeti Kaszinó épülete. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonában lévő épület az elkövetkező években az intézmény pécsi képzési központja lesz, és a tervek szerint a város kulturális közéletében is fontos szerepet játszhat majd – olvasható az intézmény közleményében.

A tájékoztatás szerint jelenleg a tervezés folyik, a pécsi kötődésű Masszi Építész Iroda Kft. generáltervezésével. Várhatóan 2026-ig teljeskörűen felújítják a történelmi épületet, amelyre hamarosan egy biztonságos, a helyi és országos építészeti hatóságok által engedélyezett épületháló kerül.

Grafika: MCC

Esztétikai szerepe mellett a háló védelmi funkciót is ellát

Az 1896-ban átadott neoreneszánsz stílusú épület jelenleg rendkívül rossz állapotban van, többek között a Király utcai homlokzata is jelentősen károsodott, az időjárás viszontagságai, a karbantartás hiánya, valamint az időnkénti vandalizmus miatt – írták.

A háló felhelyezésének célja, hogy a felújítás megkezdéséig is megóvja a további károktól az épületet, a Király utca járókelőit és egyben megmutassa a városlakóknak is, hogy milyen volt a Pécsi Nemzeti Kaszinó egykoron, és milyen patinás lesz megújult állapotában.

Az épület Király utca felőli részét borító molinóra monokróm színvilágban, vonalas ábrázolással, a hatóságok által már jóváhagyott építészeti felmérési terv alapján kerül fel az épület homlokzatának rajza.

Az épületháló tervezése során szempont volt a lehető legbiztonságosabb kialakítás. A teljes felület 5 különálló ponyvából áll, amelyeket egymástól függetlenül, de folytatólagosan rögzítenek. Ez lehetővé teszi, hogy a Király utcai homlokzatok által alkotott térfal is közel eredeti tagozódással maradjon meg a homlokzat letakarásának idejére.

 

Mi épül?MCCPécsépületfelújításMasszi Építész IrodaTehetséggondozástervezésműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés