2024.03.29, Péntek
Így folytatódik az Egri Bazilika látványos felújítása a Layher megoldásaival – fotók

Így folytatódik az Egri Bazilika látványos felújítása a Layher megoldásaival – fotók

magyarepitok.hu

2023.02.14. 08:10 - Szabó Ákos

A klasszicista stílusú műemlék rekonstrukciójának második üteméhez ért az építkezés: most a tornyokon, valamint a főkupolától nyugatra eső részeken dolgoznak.

Hirdetés

Nem ez az első alkalom, hogy beszámolunk az Egri Bazilika felújításáról, melynek során visszakapja régi fényét a város több mint másfél évszázaddal ezelőtt átadott dísze. A klasszicista stílusban 1836-ban elkészült egyházi épületen több átalakítást is végeztek később (főként a belső tereiben), így végső formáját az 1950-es években vette fel.

 

A képre kattintva galéria nyílik

A több ütemben megújuló püspöki székhelyet eredetileg Hild József tervei alapján készítették el, illetve a híres olasz szobrász, Marco Casagrande keze nyomát is magán viseli a bazilika. Az első ütem, melynek során a Layher állványzatok segítségével újult meg a

  • templombejárat,
  • illetve az ahhoz kapcsolódó porticus,
  • a főhajók keleti része,
  • valamint az épület Tambur névre hallgató része is,

2022 augusztusában ért véget.

 

 

A komplex geometriájú műemléképület is jól lekövethető az Allround állványrendszerrel

Legutóbb videóval együtt mutattuk be a projektet – mintegy egy éve – azóta azonban jelentős előre lepések történtek a munkálatokon, melynek tervezését és projektkoordinációját és kivitelezését továbbra is a Hadas Műterem Kft. végzi el, a most zajló második ütemben továbbra. Az állványozást ezúttal a Lamitil-Sol Kft. valósítja meg a Layher megoldásainak felhasználásával. Mindezt most fotók segítségével tekinthetik meg olvasóink.

 

 

Az építkezés során mindkét ütemben a Layher Allround állványrendszer segítette a kivitelező szakemberek munkáját, amely rugalmas lehetőségeket kínál, ugyanis a helyszíni és a megrendelői igényekhez igazodva, szinte bármilyen állványkonstrukció felépíthető a maximális biztonságot szem előtt tartva.

 

Mindkét ütem állványzatát előre megtervezték

 

 

A most zajló második ütemben az épület nagyméretű főkupolájától nyugatra található részei, illetve az északi és déli nagyméretű tornyok felújítása zajlik, ezen épületrészek felújításához nyújt segítséget most is a Layher állványzat. Mint a cég képviselőitől megtudtuk, maga az állványtervezés már 2019-ben elkezdődött és a Layher mérnökeinek közreműködésével az Egri Bazilika rekonstrukciójának mindkét üteméhez megtervezték a teljes állványzatot. Mind a külső, mind a belső felújításhoz szükséges állványterveket kétdimenziós tervek alapján készítették el.

 

 

Állványozási szempontból ez a projekt standard feladatnak számít, azonban az Egri Bazilika méretében nem átlagos, hazai viszonylatban a legnagyobb templomok közé tartozik. Emellett a műemléki épület jellege, komplex geometriája és a szobrokkal, párkányokkal, kiugró épületrészekkel díszített homlokzata miatt nagy figyelem és aprólékos tervezés volt szükséges. Így a megrendelői követelmények szem előtt tartásával közel két hónapos munkával készült el a komplett, teljes Bazilika külső és belső állványzatát magában foglaló állványterv.

 

 

45 méter magas, összesen több mint 100 tonna súlyú állványzatot építettek a második ütemben

A külső felújítás során a talajszintről felfele indulva építették ki az Allround homlokzati állványt 45 méter magasan, összesen 26 szinttel (ebből 4 szint a tornyokon található kupolák elérését teszi lehetővé). A tornyoknál rácsos tartós fali konzolos kialakítást alkalmaztak, vagyis mindkét torony négy oldala közül csupán az egyik oldalon támaszkodik közvetlenül a földre az állvány, a fennmaradó három oldalon a falazatról indul el, az említett rácsos tartós fali konzolokról.

 

 

Az állványzat súlya sem kevés: a tornyokon a munkát lehetővé tevő elemek összesen 94,6 tonnát nyomnak, a tornyok tetején található kisebb méretű, kerek kialakítású állványok pedig egyenként 3,6 tonnásak. Illetve végül, de nem utolsó sorban a nyugati homlokzaton és az erre található oldalakon összesen 31,2 tonnányi Layher szerkezetet szereltek fel.

 

 

A közlekedést és anyagfelhordást tornyonként egy lépcsős, valamint egy létrás feljárók segítik, illetve az északi toronynál egy GEDA felvonó is ki van építve, ami az anyagszállítást jelentősen megkönnyíti. A belső felújítás második szakaszának keretében pedig szintén Allround homlokzati és térállvány épül, a belső terek felújításához.

 

 

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Egerműemlékfelújításegyházi fejlesztésekHadas Műterem Kft.Lamitil-Sol Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés