2024.04.20, Szombat
Nagyszabású közműfejlesztések indulhatnak el Tatabányán
illusztráció

Nagyszabású közműfejlesztések indulhatnak el Tatabányán

magyarepitok.hu

2023.02.24. 14:12 - Szabó Ákos

Az ipari-innovációs területek közműhálózata a Mészáros és Mészáros, valamint az Euroaszfalt kivitelezésében léphet előre.

Hirdetés

Jelentős ipari infrastrukturális beruházások kezdődhetnek el hamarosan Tatabányán, megvannak a nyertes kivitelezők – derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből. Mint írják, a város termelő-innovációs területeit is kiszolgálva, két részprojektben fejleszthetik a szennyvízkezelő és az ívóvízhálózatot uniós támogatással, a teljes fejlesztéscsomag értéke mintegy 17,87 milliárd forint.

A projektben - az EU Környezeti és Energiahatékonysági operatív programja keretében - a Mészáros és Mészáros Zrt. és az Euroaszfalt Kft. végezheti el a munkát, hasonló mélyépítési munkákban mindkét cég jelentős referenciákkal rendelkezik.

 

Így bővíthetik Tatabánya szennyvízkezelési kapacitását

A szennyvízkezelési beruházás során várhatóan részben a jelenlegi tatabányai szennyvíztisztító telepet fejlesztik, melynek most hidraulikai kapacitása 16 000 m3/nap, biológiai kapacitása pedig 109 416 lakosegyenértékes. Egyrészt ennek a komplexumnak a már meglevő elemein dolgoznának, másrészről egy mintegy 10000 m3/nap kapacitású új, önálló résszel is bővítenék.

Mindehhez igazodva a telepen kívüli kapcsolódó létesítmények fejlesztését is tervezik:

  • a szentgyörgypusztai iszapkezelő telephely fejlesztése,
  • a két telephely közötti iszap nyomóvezeték rekonstrukciója,
  • valamint városi szennyvíz főgyűjtő csatorna egy szakaszának rekonstrukciója szerepel még a projekt elemei között.

A munkálatok költsége az eredetileg becsültnél közel egymilliárd forinttal kevesebb, a legjobb ajánlatott beadott nyertes konzorcium 13,48 milliárd forintért vállalta el a munkát.

 

Ezek a tervezett ivóvízhálózati fejlesztés részei

A beruházás másik fő része a város ivóvízellátásának bővítése. A Mészáros Zrt. és az Euroaszfalt itt mintegy 4,39 milliárd forintért dolgozhat – ez is alacsonyabb az eredetileg számolt mintegy 5,14 milliárdos értéknél.

A projektben itt várhatóan

  • több mint 8,8 kilométernyi vezetéket kell építeni
  • és a már használatban álló rendszerbe bekapcsolni,
  • valamint további 4,4 kilométernyi jelenleg nem használt vezetéket is alkalmassá kell újra tenni az ivóvízrendszerben történő használatra.
Mi épül?EuroAszfalt Kft.TatabányaMészáros és Mészáros Kft.mélyépítésszennyvízivóvízközművek

Hírlevél

Hirdetés