2024.04.19, Péntek
Időkapszulát helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban
Fotó: Nagy Lajos

Időkapszulát helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban

magyarepitok.hu; MTI

2023.04.04. 18:30 - Bíró Beáta

A jelen kor üzenetét a kivitelezés előtt megtalált régi kapszulákkal együtt falazták vissza.

Hirdetés

A Szent Mihály Főszékesegyház lesz az első, amely megtekinthető lesz a veszprémi várnegyedben megújuló 18 épület közül. Ahogy nemrég lapunk is megírta: májusban már látogathatók lesznek a megújuló veszprémi várnegyed egyes részei. A Veszprémi Érsekség a Főegyházmegyei Gyűjteménnyel együttműködve különleges programot szervez 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program évében.

A székesegyházat már a nagycsütörtöki liturgikus események apropóján megnyitják. Az ünnepet várva rézből készült, henger alakú időkapszulákat helyeztek el az épületben. Ezek közül kettőt – egy kőládába helyezve – a beruházásokhoz kapcsolódó kutatások során találtak a főtemplom szentélyében lévő jobboldali ülőfülke mögött, befalazva. A régi kapszulák és egy ezekhez hasonló mintára készített új tartály került most vissza az eredeti helyre.

 

 

Az új kapszula egyebek mellett az aktuális társadalmi és egyházi helyzet leírását, Ferenc pápa, Erdő Péter bíboros, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztorának és a Szent Mihály Főszékesegyház plébánosának nevét tartalmazza. Bekerült a hengerbe egy összefoglaló, amely a székesegyház megújításának mozzanatait tartalmazza és néhány tárgy, amely a mai kor üzenetét hivatott tolmácsolni. Köztük a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program kitűzője és a veszprémi állatkert érméje, illetve egy adathordozóra rögzített videóüzenet.

 

 

"Nyomot hagyunk utódaink számára"

Az épületben tartott rendezvényen Udvardy György veszprémi érsek kiemelte: a székesegyház felújításánál fontos szempont volt az "ősi jelleg hangsúlyozása".

Mint mondta, összefogás eredménye a megújulás, ennek során új üvegablakok kerültek az épületre, megújultak a belső terek, az orgona és az oltár. Szavai szerint a székesegyház jóval több, mint egy épület, "az isteni kinyilatkoztatás helye az ide betérők és az egyházmegye számára".

 

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az eseményen azt hangsúlyozta, hogy az időkapszula révén "nyomot hagyunk utódaink számára, bízva abban, hogy elismerik majd a befektetett munkát".

Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt emelte ki, hogy az elmúlt évszázadok tapasztalata szerint száz évente kerül sor a székesegyház felújítására, ezért nagy felelősség nehezedik a felújításban részt vevők vállára, hogy az utókor számára is megfelelő minőségi munkát végezzenek.

 

 

A főszékesegyház építése Boldog Gizella nevéhez köthető, az építést 1030 és 1040 között kezdték meg. A legutóbbi jelentős felújítás az 1900-as évek elején történt meg, amely napjainkig meghatározza az épület jellegét. A mostani felújítás 2020-ban kezdődött és a tervek szerint 2025-ig tart. A munkálatok kivitelezője a LATEREX Építő Zrt., amely a VEMÉV-SZER Kft.-vel konzorciumban dolgozik az épület rekonstrukcióján.

A közeljövőben további épületeket nyitnak meg a látogatók előtt. Májustól már látogatható lesz a veszprémi várban található Körmendy Ház, a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciumában újjáépülő Biró-Giczey Ház, illetve a LATEREX Építő Zrt. és a VEMÉV-SZER Kft. közös munkájával megújuló Érseki Palota egyes terei is.

A veszprémi várnegyed felújítási munkálataiban részt vesz még a B & G Generál Kft. A munkaterület alternatív megközelítését szolgáló térállvány Layher elemekből épült.  

Galéria

Mi épül?veszprémi várnegyedVeszprémLATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.Layher Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.B & G Generál Kft.

Hírlevél

Hirdetés