2024.03.29, Péntek
Új asztalos- és ácsüzemmel bővítette kiskunhalasi székhelyét a Merkbau
Fotók: Nagy Mihály, magyarepitok.hu, és Merkbau Zrt.

Új asztalos- és ácsüzemmel bővítette kiskunhalasi székhelyét a Merkbau

magyarepitok.hu

2023.04.14. 11:22 - Füzi Nikolett

A beruházás keretén belül kialakítottak egy több mint 1200 négyzetméteres új asztalos- és ácsüzemet, kapcsolódó létesítményeket, valamint új eszközök beszerzésére is sor került a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. saját tulajdonú telephelyén.

Hirdetés

Új, CNC vezérelt gépparkkal felszerelt épületasztalos, - és ácsüzemmel fejlesztette kiskunhalasi központját az immáron több mint 30 éve alapított, 100%-ban magyar tulajdonú Merkbau Zrt.: a vállalat legújabb beruházását egy ünnepélyes esemény keretein belül, április 14-én adták át, a fejlesztések további részeként pedig többek között

megépült egy több mint 2500 négyzetméteres logisztikai magasraktár, illetve egy szemcseszóró és festékszóró kabint, és egy 8 tonnás darut is beszereztek a nehéz anyagok mozgatásához.

 

 

A fejlesztések a Merkbau Zrt. saját beruházásában, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében, több mint 2,5 milliárd forintból valósultak meg, melyhez a cég közel 1 milliárd forint kormányzati támogatásban is részesült.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Merkbau cégcsoport a generálkivitelezés mellett az építőipari kereskedelemben is jelentős szerepet vállal, ebből kifolyólag pedig 2021 óta az Újház tagja, amely hazánk száz százalékig magyar tulajdonban lévő építőanyag-kereskedelmi hálózata.

Az átadóünnepségen jelen volt és beszédet mondott

  • Bányai Gábor országgyűlési képviselő,
  • Knáb János a Merkbau Zrt. Igazgatóságának Elnöke, és
  • Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

 

Az új üzemben kezdetét veszi az előre gyártott tetőszerkezeti elemek gyártása

A beruházást megelőzően a Merkbau Zrt. eddig mindössze egy kis asztalos műhellyel rendelkezett, melynek elsődleges feladata a generálkivitelezés kiszolgálása volt kisebb faszerkezetek gyártásával, emellett alkalomszerűen vevői megrendelésre fűrészáruk megmunkálását, és méretre vágását is elvégezték.

Azonban a társaság egy új piaci igény felismerésével néhány éve az előre gyártott tetőszerkezeti elemek gyártását határozta el.

 

 

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, manapság nagy problémát jelent egy-egy új beruházásnál, hogy a piacon kevés az ács szakember, aki elengedhetetlenül szükséges a tetőszerkezetek tervezéséhez, elkészítéséhez és összeállításához, így a tető- és egyéb fa épületszerkezetek nem tudnak időben elkészülni, ami nagy kockázatot jelent kivitelezési határidők tekintetében.

Erre a problémára nyújt megoldást a projekt keretében beszerzett

ácsipari CNC megmunkáló központ, ami az előre elkészített gyártmánytervek alapján képes méretre pontosan legyártani - többek között - egy komplett tetőszerkezet minden egyes elemét, ami a helyszínen minden további megmunkálás nélkül egyszerűen és gyorsan összeszerelhető.

 

 

Az épületasztalos- és ácsüzem nettó területe 1238 m2 lett, melyhez tartozik még 715 m2 fedett szín, továbbá 22 m2 raktár, 29 m2 kazánház, valamint 191 m2 szociális és irodai blokk.

Az üzemben elkülönítve alakították ki a munkafolyamatokat: a csarnok déli felén korszerű, általános asztalos ipari részt, az épület északi felén pedig a CNC vezérelt ácsipari megmunkáló központot és egy ragasztott fatartó gerendát gyártó gépsort hoztak létre. A csarnok mellett egy fedett színt is kialakítottak, amely az asztalos üzem alapanyagainak és késztermékeinek tárolására, továbbá egy felületkezelő kád elhelyezésére szolgál.

 

 

Új technológiai felszerelésekkel és tárolóhelységgel bővült a cég acélszerkezet gyártó üzeme is

A vállalat 2018-ban ugyanakkor a lakatos műhelyének továbbfejlesztéseként egy új és korszerű eszközökkel felszerelt acélszerkezet gyártó üzemet is felépített, ahol a saját és a piaci megrendelésre készülő építőipari acélvázak és szerkezetek mellett speciális, egyedi energetikai, - és gépipari igényeket is kielégítő acélváz szerkezeteket is gyártanak.

Mint kiemelték, a termelés hatékonyságának növelésére, valamint az új célpiacok által elvárt minőségi követelmények teljesítéséhez elengedhetetlen volt a menetfúráshoz és a felületkezelési műveletekhez szükséges hiányzó technológia beszerzése, valamint az üzem kültéri tároló résszel történő bővítése is az acél alapanyagok és félkész acéltermékek tárolására.

Ennek érdekében az üzemhez kapcsolódóan

  • kialakítottak egy 291 m2-es előtetőt, ahol a fejlesztések keretében beszerzett, és felületkezeléshez szükséges új technológiai eszközöket, a szemcseszóró és fényező kabint helyezték el,
  • az acél alapanyagok, illetve a félkész acéltermékek tárolásához egy 1.035 m2 nagyságú területen térkövezést végeztek,
  • valamint a gyártó eszközökön kívül a két meglévő 5 tonnás daru mellé egy 8 tonnás darut is beszereztek a gépgyártás során használt vastag lemezek mozgatásához, melyek az európai szabvány szerint 8-tonnás táblákban érkeznek.

Hozzátették, a betonacél üzembe továbbá szükséges volt egy 5 tonnás daru, és hozzá darupálya kiépítése a betonacél elemek gyártásközi mozgatásához.

 

 

Egy több mint 2500 m2-es logisztikai raktár is felépült az alapanyagok zökkenőmentes ellátásához

A Merkbau Zrt. építési, kivitelezési és építőanyag kereskedelmi üzletága, valamint a szakipari gyártó tevékenységei folyamatos és jelentős volumenű anyagkészlet rendelkezésre állását igényli. A gyors, rugalmas és hatékony építési és gyártási munkálatok feltétele a folyamatos, és zökkenőmentes anyagellátás, a vállalat kivitelezéshez szükséges alapanyagokat biztosító raktárkapacitásai pedig már régóta nem voltak elegendőek.

Ennek megoldásaképpen tovább nem volt halasztható a raktárkapacitás bővítése, ezért jelen projekt keretében sor került egy 2.585 m2-es logisztikai raktár felépítésére is.

Az anyagok raktározása eddig részben a szabad ég alatt történt, részben ideiglenes (ponyvás) raktárban, részben pedig Just In Time rendszerrel, azaz az igények felmerülésekor indukált, az anyagok felhasználási időpontjára leszervezett logisztikával került megoldásra – fejtették ki a tájékoztatásban.

Előbbi gyakran járt az anyagok értékvesztésével, sérülésével (eső és közvetlen napsütés hatása), utóbbinál pedig a szállítási hibák, késedelmek okoznak veszélyeket, nehézséget. Hozzátették, a COVID-19 járvány tovább növelte ennek kockázatát, illetve a késedelmes szállításból adódó fennakadásokból származó veszteségeket is.

 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás kapcsán beszédében kiemelte,

az 1990 óta működő Merkbau 15 telephelye országos szinten több mint 400 embernek ad munkát, és a most nyújtott támogatás lehetővé teszi, hogy egy új épületasztalos- és ácsüzemmel, egy magas raktárral és a remények szerint új napelemparkkal is bővüljön az energiahatékonyság érdekében a cég portfóliója.

Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően növekszik az üzem energiahatékonysága és a gyártás minősége.

A térségi munkaerőpiaci adatokról szólva a tárcavezető elmondta: Bács-Kiskun vármegye nagyon sokat lépett előre az elmúlt időszakban, de a munkanélküliség még mindig némileg az országos átlag fölött van, tehát szükség van a jövőben is a Merkbauhoz hasonló beruházásokra, fejlesztésekre.

 

 

A Merkbau 30 éves történetének legnagyobb beruházása valósult most meg

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség egyik ékkövének nevezte a Merkbau Zrt.-t, hiszen a környék szinte legnagyobb foglalkoztatójaként a 2021. évi gazdasági adatok alapján a vármegye TOP 100 listájának tizenkettedik helyén áll.

A kormánybiztos szerint a cég tevékenysége, termelési kapacitása, valamint az új ötletek és az innováció szempontjából is minden arra utal, hogy a Merkbau a jövőben is a legjobbak között lesz.

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke felidézve a cég elmúlt 30 éves történetét elmondta: vállalkozásuk legnagyobb beruházását jelenti a most megünnepelt fejlesztés.

A projekt legfontosabb elemének nevezte a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását, amely révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven elindította a faépítészeti üzletágát.

 

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.üzemfejlesztéskapacitásbővítésÚjházKiskunhalasépítőipari alapanyagokraktárszerelőcsarnok

Hírlevél

Hirdetés