2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Zuglóban fókuszban a környezettudatosság és a fenntarthatóság
A betonkeverő telep fotói: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Zuglóban fókuszban a környezettudatosság és a fenntarthatóság

magyarepitok.hu

2023.04.28. 17:15 - Bíró Beáta

Bemutatjuk az épülő Zuglói Városközpont területén működő betonüzemet, amelynek komoly szerepe van a környezetterhelés csökkentésében.

Hirdetés

Jól haladnak a munkálatok a Bosnyák tér közelében megvalósuló Zuglói Városközpont beruházásán. A BAYER Construct Zrt. kivitelezésében épülő új városnegyedről már több ízben beszámoltunk: környezetbarát megoldásokkal hoznak létre közösségi tereket, otthonokat, üzleteket és irodákat. Az épületek előregyártott elemekkel, BIM tervezési módszerrel, termálvizes fűtési rendszerrel készülnek. Az épületek - egy lakó- és hét irodaépület - közötti területeken tágas parkok, sétáló utca szolgálja majd az itt élők és dolgozók kényelmét. A komplexum alatt mélygarázsokat alakítanak ki. 

Az első, lakásokat magában foglaló épület márciusban érte el a szerkezetkész állapotot, amiről szintén beszámolt lapunk.

 

 

Csakúgy, ahogy a BAYER Construct valamennyi fejlesztésében, Zuglóban is kiemelt hangsúlyt kap a hatékonyság és a környezettudatosság. Cikksorozatunkban feltárjuk a ZVK-ban alkalmazott legmodernebb megoldásokat, bemutatjuk a fejlesztés előnyeit, a IV. kerületre, a lakókörnyezetre gyakorolt pozitív hatásait, melyek által nagymértékben fejlődik a Bosnyák tér egész környéke is.   

Az építkezést saját mobil betonüzemmel szolgálják ki – ennek előnyeiről számolunk be mostani írásunkban. A Zuglói Városközpont építkezés területén ideiglenesen felállított keverőtelep működéséről, jelentőségéről Fábián Tamás, a telep igazgatója tájékoztatta lapunkat. Ez a könnyen telepíthető kiszolgálóegység egyre elterjedtebb a nagyobb kivitelezéseken.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A betonkeverő telepnek számos előnye van

Az üzem talán a legkiemelkedőbb pozitív hatása a környezetterhelés csökkentése, főleg a teherforgalom vonatkozásában.  

A gyártórendszer lehetővé teszi, hogy az alapanyagokat nagy mennyiségben szállítsák a telephelyre (kavics, cement, adalékszer), így jelentősen csökken a forgalomterhelés. Mint a műszaki igazgató elmondta: harmadannyi teherforgalmat jelent a környéknek a munkaterületen belül történő betonelőállítás, mintha magát a kész betont utaztatnák át a városon.

Az üzem nem jelent plusz zajt sem az építkezés környezetében, hiszen zajkibocsátása minimális, 50 decibel alatti.

A betonkeverő berendezés teljesen zárt, nem kerül por a levegőbe.  A  beton keverőegység kiporzásmentes működését egy további szűrőfelület is biztosítja, így a kiszűrt por ventillációs úton visszakerül a keverőegységbe.

 

 

Az építkezés helyszínén felállított keverőberendezés további előnyöket rejt magában a kivitelezés szempontjából is. Például nem kell a szükséges beton logisztikáját megszervezni külső helyszínekről, hiszen helyben készül.

Ezen túl csökkenthető a kész beton minőségromlása, mivel minimális a gyártás és a bedolgozás között eltelt szállítási idő. A beton bedolgozása nagyobb részben a folyamatosan a helyszínen tartózkodó betonpumpával és darukkal történik.

Ezen üzem ilyenformán való felépítése a ZVK építési terület méretének és infrastruktúrájának is köszönhető, melyet a belvárosi nagyobb építkezések sem mindig tesznek lehetővé. A nagyobb tömegű beton kiszállítását így viszonylag kis létszámú mixergépjármű flottával (5db) tudják kiszolgálni.

Az üzem a működéséhez szükséges összes szakhatósági engedéllyel rendelkezik, illetve a zaj-kibocsájtást folyamatosan ellenőrzik.

 

 

A legkorszerűbb üzemi berendezéssel történik a betongyártás

A ZVK építési területét egy SBM Euromix 3300 típusú mobil betonkeverő látja el, amely jelenleg a piacon elérhető legkorszerűbb üzemi berendezés. Vezérlése mikroprocesszoros számítógéppel történik. A keverőberendezésbe (meghatározott betonreceptúra alapján) adagolják a különböző alapanyagokat, valamennyi összetevő megfelel a hatályos előírásoknak.

Maximális keverési kapacitása óránként 120 m3, a betongyártás folyamatát 3 keverőmester végzi. A géphez tartozik továbbá egy CureTek GmbH. által szerelt gázolajüzemű adalékanyag forrólevegő és vízfűtő berendezés és egy nagy teljesítményű mixermosó.

 

Projektoldal elérhetősége: Zugló Városközpont

 

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Zugló Városközpontgeotermikus energiairodaházlakóépületelőregyártásBudapest

Hírlevél

Hirdetés