2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Megújult a Laczkó Dezső Múzeum: egy év alatt készült el a százéves épület felújítása

Megújult a Laczkó Dezső Múzeum: egy év alatt készült el a százéves épület felújítása

magyarepitok.hu

2023.05.03. 18:30 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER Kft. egyéves munkájának köszönhetően teljeskörű felújításon esett át a közel százéves Laczkó Dezső Múzeum épülete, melynek tervezési és kivitelezési munkálatai a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt keretében valósultak meg.

Hirdetés

Véget értek a Veszprém közel száz éves várostörténeti intézményének felújítási munkálatai: az egy évig tartó felújítási munkálatokat követően 2023 március végén sor került a Laczkó Dezső Múzeum műszaki átadásra, hamarosan pedig a használatbavételi eljárás lebonyolítása is elkezdődik építtetői hatáskörben.

 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az Erzsébet-ligetben található többezer műtárgyat, dokumentumot és fényképfelvételt is magában őrző várostörténeti intézmény tervezési és kivitelezési munkáit a város önkormányzatának megbízásából, a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. végezte el a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával.

Az épület teljeskörű felújítása az immáron szintén a végéhez közeledő, Zöld Város projekthez is kapcsolódik, ugyanis a múzeum melletti területen zajló fejlesztések során a szabadtéri- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített, egybefüggő sétálóövezetet, illetve kulturális negyedet alakítanak ki a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékén. Ez a projekt szintén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretében valósul meg.

 

 

Speciális rendszert építettek be a múzeum páratartalmának optimális szabályozásához

Az intézmény fejlesztésének előrehaladásáról legutoljára decemberben informálta lapunkat Kadnár János, a VEMÉV-SZER Kft. létesítményfelelőse, ezúttal pedig összefoglalta számunkra az idén elkészült munkálatokat is.

Mivel a múzeum gyűjteménye több mint 300 000 műtárgyat tartalmaz, amelyek között régészeti, néprajzi, történeti, természettudományi és művészeti leletek is egyaránt megtalálhatók, a felújítás során elengedhetetlen volt az intézmény megfelelő szellőztetésének kialakítása is.

 

 

Ezzel kapcsolatban a szakembertől megtudtuk, 

a gépészeti munkák során egy speciális ipari párásító berendezést építettek be, amely biztosítja a levegő páratartalmának optimális szabályozását, ezzel is hozzájárulva a múzeum értékeinek megőrzéséhez.

 

 

A restaurálás során a múzeum eredeti állapotát is megőrizték

Ezen felül december óta a múzeum többi területén is elkészültek a felújításokkal: a fent említett munkák mellett a mennyezeteken sínes világítási rendszert alakítottak ki, amely biztosítja a kiállítás megvilágítását, illetve elkészültek a belső árnyékolások és a restaurálási feladatok is.

 

 

A múzeum falainak díszfestéseit részben megőrizték az eredeti vagy a korábbi állapotukban tanúfelületek formájában, részben pedig újraalkották, a kő és homlokzati szobrok, a kőlábazat és a belső lépcső elemek pedig szintén elkészültek a tervek szerint.

 

 

Kadnár János hozzátette, mindezen túl

  • elvégezték a három bejárati ajtó farestaurálási feladatait,
  • megtörtént a műkőpárkányok teljes rekonstrukciója és az új belső mellvédek kialakítása,
  • a teljes kőpadozat felcsiszolása, tömítése és impregnálása,
  • lezárultak a befejező festések és a szakipari villany-, és gépészeti munkálatok, valamint
  • a múzeum akadálymentesítése is megvalósult.

 

 

Szoros határidők, nagy teljesítmény

A létesítményfelelős végezetül a projektben rejlő kihívásokat is összegezte. Szavaiból kiderült, a projekt megvalósítása nem volt egyszerű feladat, hiszen a szakembereknek szoros határidők mellett kellett dolgozniuk, ahol minden projektelem egyedi kihívásokat rejtett. Kiemelte,

a sikeres kivitelezés a jó csapatmunkának és a szakmailag felkészült, tapasztalt résztvevőknek volt köszönhető.

A múzeum a látogatók előtt tervezetten júniusban fog megnyílni, akik megcsodálhatják majd az újjászületett épületet és a kiállításokat is egyaránt.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosamúzeumműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés