2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Elkészült az utóbbi tíz év legnagyobb fejlesztése Békéscsabán

Elkészült az utóbbi tíz év legnagyobb fejlesztése Békéscsabán

magyarepitok.hu. MTI

2023.06.28. 10:35 - Kolinek Nóra

Az új vásárcsarnok és a parkolóház a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

Átadták a 8,4 milliárd forint hazai forrásból, a Modern városok program (MVP) keretében kialakított térségi vásárteret Békéscsabán 2023. június 28-án.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a vásártér projektje két ütemben valósult meg. Elsőként a háromszintes, 292 férőhelyes Szabó Dezső utcai parkolóház készült el 2022 elején, majd ezt követően 2022 februárjában indult meg a megközelítőleg 6100 négyzetméter alapterületű vásárcsarnok épület és az 500 négyzetméter alapterületű pavilon épület kivitelezése. A projekt része volt az épületek környezetének rendezése, melynek során 12.000 négyzetmétert fedtek le térburkolattal, növényszigeteket alakítottak ki, ülőpadokat és kerékpártárolókat helyeztek el.

Az új vásárcsarnokot és a parkolóházat a SWIETELSKY Magyarország Kft. építette; a nagybani piac kivitelezője a békéscsabai Galéria Invest Kft. volt.

Közel fél évszázados vásártér újult meg

Lázár János építési és közlekedési miniszter köszöntőjében arról beszélt, hogy a kormány szeretne a Debrecen−Nyíregyháza−Miskolc háromszögben egy új, a győrihez hasonló ipari konglomerátumot kialakítani, amiben Szolnoknak és Békéscsabának is „zászlós szerepe” lehet.

Ezért döntöttek az M44-es gyorsforgalmi út megépítéséről, ami „jól halad”, és arról, hogy kiviszik a határig, összekapcsolják Romániával. Emellett döntöttek a 47-es út négysávúsításáról is, aminek az előkészítése is több tízmilliárd forintba kerül, a 88 kilométeres beruházás értéke 300 milliárd forint körül lesz, először a Békéscsaba−Debrecen szakasz készül majd el − közölte.

Fotó: Lázár János / Facebook

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy 178 éve jött létre Békéscsabán az első állatpiac, és 1974-75-ben nyílt meg a most felújított és bővített vásártér. A politikus szerint a beruházás városrehabilitációs programnak is felfogható, hiszen a környéken élők lehetőségeit javították azzal, hogy a nagybani piacot kiköltöztették a város szélére, és több száz új parkolóhely létesült. „Békéscsaba élhetőbb, XXI. századibb lett” − fogalmazott.

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett: A vásártér kialakítása „Békéscsaba utóbbi tíz évének legnagyobb fejlesztése volt”, amivel a térség „legnagyobb, legmodernebb piaca jött létre”. Szavai szerint a vásártér szerdánként és szombatonként közösségi tér is, ahol több száz kistermelő árul és ahová több ezer vásárló érkezik.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.BékéscsabaModern városok programvásárcsarnok

Hírlevél

Hirdetés