2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Bemutatta a Dunakeszi Diáknegyed építkezésén felhasznált kültéri anyagokat a WHB és a LATEREX - GALÉRIA
Fotók: Marosi László/magyarepitok.hu

Bemutatta a Dunakeszi Diáknegyed építkezésén felhasznált kültéri anyagokat a WHB és a LATEREX - GALÉRIA

magyarepitok.hu

2023.07.03. 12:34 - Bíró Beáta

A komplexum hét épülete között zöld pihenőszigetek, sétányok és padok teszik majd lehetővé a kikapcsolódást.

Hirdetés

Úgynevezett mintáztatás keretében nagyszabású bemutatót tartottak a Dunakeszi Diáknegyed beruházásának külterén felhasznált anyagokról, burkolatokról, szerkezetekről és kültéri bútorokról. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) és a LATEREX Építő Zrt. konzorciuma által kivitelezett fejlesztés a tervezett ütemben halad.

Az eseményen részt vett Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Nyul Zoltán, az Építési és Közekedési Minisztérium magasépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára, Kárpáti Tibor vezető-kormányfőtanácsos, Dióssi Csaba polgármester, valamint a kivitelező cégek képviselői.

 

A 13 hektárnyi területen megvalósuló beruházásban hét épület létesül:

  • a IV. Béla Gimnázium 20 tanteremmel;
  • a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 26 tanteremmel;
  • a gimnáziumi és technikumi szárnyakhoz kapcsolódó egy-egy tornacsarnok együttesen 2500 négyzetméter alapterülettel, multifunkcionális kialakítással;
  • a két épületszárny között konyha és étkező;
  • a telek nyugati részén egy közel 5000 négyzetméteres városi uszodaépület, amely úszóversenyek, illetve vízilabda mérkőzések megrendezésére is alkalmas lesz.

 

Fotók: Marosi László/magyarepitok.hu

 

Kiss Szabolcs generáltervező bemutatta a komplexum külső területeit. Mint elmondta: bár a terület közel sík felületnek mondható, a legalacsonyabb és legmagasabb pontja közt közel 8 méter szintkülönbség található. Ezt a szintkülönbséget az épületek tömegeivel, támfalakkal osztották fel több kisebb területre - udvarokra, sportudvarokra, közparkokra.

A 123 ezer négyzetméter alapterületű beruházás egyes részeit úgy alakították ki, hogy azok funkcionálisan és komfortjában is az itt tanulók, illetve dolgozók, az ideérkező sportolni vágyók, illetve az erre sétálók igényeit is szolgálják.

 

Belső udvarok biztosítják a diákok nyugalmát

A tanulók, pedagógusok és dolgozók számára fenntartott, épületekkel és kerítéssel elhatárolt részeekben az egyik legfőbb elem, hogy mindkét oktatási részhez csatlakozik sportudvar, ahol a mindennapi mozgást lehetővé tevő futópálya, sportpálya található, körülötte ping-pong asztalokkal, külső oktatási helyszínekkel, találkozásra és beszélgetésre alkalmas terekkel.

 

 

Az oktatási szárnyak közé helyezett étterem között nyugodt, burkolt udvarok várják a diákokat a szünetben, melyek az aulákból, a földszinti folyosókról és az étteremből is elérhetőek.

A gimnázium, technikum és étterem közös előterében ülőpad-felületek szolgálják az iskola utáni közösségi beszélgetéseket. A hármas bejárati pontot összekötő előtető alatt helyezik majd el az épület LEGO kockákból összeállított makettjét.

A belső udvarokra futnak le az étterem feletti zöld domb lankái, ami összeköti és egyben elválasztja a két udvart. A burkolt udvarrész így válik zöld szigetté, pihenőfelületté. A domb növényzete változatos: gyepesített felületek, cserjés foltok és a kisebb fák közt sétára és pihenésre alkalmas felületek adnak lehetőséget a beszélgetésre.

A tanulók fedett kerékpártárolóban tudhatják majd biztonságban közlekedési eszközeiket.

 

 

A „külsős” sportolni vágyókat is várják majd a városrészben

Az intézmény sport- és reprezentatív helyeit látogatók komfortérzetét több elem segíti a nyitott, szabadon bejárható területeken. Számukra a komplexumot körülvevő úthálózat mentén parkolókat alakítottak ki. Mind az oktatási épületek, mind a sportcsarnokok és az uszoda reprezentatív fő- és mellékbejáratokon keresztül közelíthető meg, ahol burkolt járdák és zöld felületek váltják egymást. A sétálófelületek és zöldfelületek határán 25 pad és 133 ülőkocka várja a pihenni és beszélgetni vágyókat. A bejáratok közelében kerékpártámaszokat és fedett kerékpártárolókat helyeznek el.

Tömegközlekedéssel is megközelíthető a terület - buszmegálló, busz-várakozóhelyek létesülnek. A legnagyobb közlekedési csomópontban fedett, nyitott várakozó- és pihenőhely létesül.

 

 

A park a nagyközönség előtt is nyitott lesz

Az iskola körüli területek nyilvánosak, bárki által használhatók lesznek. A terület északi, déli és keleti irányból a kapcsolódó városrészek felől gyalogosan, kerékpárral is megközelíthető.

Az egyes főbejáratok előtt reprezentatív kültéri területek várják az erre sétálókat. Az uszoda előtt nagyobb zöldfelületekkel tagolt közpark helyezkedik el, amelyet bárki igénybe vehet.

 

 

A lakóövezet és az iskolakomplexum közötti területen egy frissen telepített erdőterület létesül - elválasztva ezzel a lakók nyugodt életritmusát a pezsgő oktatási centrumtól. Déli irányból parkerdőben átvezetett járdákon keresztül, a forgalomtól jól elválasztott környezetben is megközelíthető lesz a Diáknegyed.

Az eseményen a mintáztatás keretében bemutatták a létesítmény külterén beépítésre kerülő burkolatokat, kerti lámpákat, padokat, ülőköveket, korlátokat és kerítéseket, illetve növényeket.

 

 

Fémlemez fedését tekintve az egyik legnagyobb hazai projekt

Tóth Tibor Gábor a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. projektigazgatója bemutatta a beruházást és annak előrehaladottságát.

Az építkezésen 2022. október 21-én tartották a bokrétaünnepet, amelyről lapunk is beszámolt. Júniusban pedig részletes írást közöltünk arról, hogy a gimnázium és a technikum épületeiben is már a szakipari munkálatok zajlanak, az uszodában pedig a helyükre kerültek a szendvicspanelek.

Mostanra a gimnázium és technikum épületének teljes fémlemez fedése elkészült, több, mint 11.500 négyzetméteren.

A sportcsarnokok és uszoda lágy PVC szigetelését mintegy 4.500 m2 felületen csaknem befejezték. Az épületekre felkerültek a napelemek. A konyha és étkező zöldtető-szigetelése megtörtént, már a növényzet számára szükséges ültető közeg feltermelése zajlik.

A homlokzati hőszigetelés és téglaburkolat szintén befejezés közeli állapotba ért, így megkezdik a homlokzati állványok bontását. A homlokzati nyílászárók beépítése és beüvegezése szintén 98 % -készültségű. Az épületek belső szakipari munkáját tekintve a gépész és elektromos alapszerelések 100% -ban elkészültek. A további belső szakipari munkák – festés, mázolás, hidegburkolás – még folynak.

 

A diáknegyed autóval, kerékpárral és gyalogosan is könnyen megközelíthető lesz

A komplexum könnyű és változatos elérése érdekében a beruházáshoz kapcsolódóan jelentős infrastruktúra fejlesztés is zajlik. Az épületegyüttes autóval három irányból is megközelíthető lesz. A Klapka utca északi irányban köti majd össze a város keleti oldalát az M2 összekötő szakaszával. A megnövekedett forgalmi helyzet kezelésére körforgalom kiépítését tervezik. Az épület környékén „Kiss and ride” megállók teszik majd lehetővé, hogy a megérkező gyermekek biztonságosan szállhassanak ki az őket szállító járművekből. A kerékpáros forgalom az úttól elválasztva halad majd, biztonságos zónában.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Dunakeszi Diáknegyedoktatási beruházássportberuházásokiskolaépítésDunakeszi

Hírlevél

Hirdetés