2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Tízezer háztartásnak elég energiát termel az Alteo Nógrádban épülő naperőműve
Illusztráció

Tízezer háztartásnak elég energiát termel az Alteo Nógrádban épülő naperőműve

mti

2023.07.06. 11:11 - Szabó Ákos

Naperőművi portfóliója megduplázására készül egy több mint 17 millió eurós fejlesztéssel az Alteo.

Hirdetés

Új naperőművet épít Nógrád vármegyében az Alteo, az energiaszolgáltató vállalat saját naperőművi portfóliója a kétszeresére nő a 17 millió eurót (középértéken jelenlegmintegy 6,35 milliárd forintot) meghaladó, több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezni képes fejlesztéssel - közölte az Alteo Nyrt július 6-án.

 

Szeptemberben indul az építkezés

A tervek szerint - a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően - 2024 második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában az Alteo 20 MWe névleges teljesítményű naperőműve.

Az Alteo még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft. naperőmű fejlesztésére irányuló projektjét. A társaság idén májusban már arról tájékoztatta a befektetőket, hogy sikerült elérni a fejlesztésre kész állapotot, most pedig az Alteo igazgatósága jóváhagyta a kivitelezésre vonatkozó terveket. A saját erőből történő beruházás során megvalósuló fejlesztés évente 31 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítására lesz képes.

 

Többszörösen környezetbarát projekt

A közlemény idézte ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját, aki elmondta:

a projekt fenntarthatósági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a fosszilis energiahordozókkal szemben teljes mértékben a napsugárzásból nyerik az energiát, így - más erőművekkel szemben - nincs károsanyagkibocsátás, és ivóvízre sincs szükség az erőmű 25-30 évesre tervezett teljes élettartama alatt.

Szintén a fenntarthatóságot szolgálja az erőmű reverzibilis kialakítása: a hasznos élettartam lejártát követően a teljes infrastruktúra eltávolítható, és az addig elfoglalt terület akár újra bevonható a földművelésbe.

Mi épül?Alteo Nyrt.napenergianapelemparknaperőműTereske

Hírlevél

Hirdetés