2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztést kapnak Debrecen gazdasági övezetei
Fotó: Kiss Annamarie/haon.hu

Nagyszabású fejlesztést kapnak Debrecen gazdasági övezetei

haon.hu

2023.08.03. 14:49 - Bíró Beáta

A tervek szerint megépül a Hajdú-Bihar vármegyei jogú város logisztikai központja is.  

Hirdetés

Kiderült, milyen fejlesztésekre költ Debrecen abból a 112,2 milliárd forintból, amelyet egy júliusi kormánydöntés értelmében kap a cívis város. Azt már korábban tudni lehetett, hogy többek között jelentős mértékű úthálózat-fejlesztést, illetve azok előkészítését és tervezését, továbbá egyéb gazdasági beruházást végeznek el. A haon.hu beszámolója már konkrétumokat említ: az összeg több mint felét, 60 milliárd forintot – nagyjából fele-fele arányban - a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ) infrastruktúrájának fejlesztésére költenek a következő három évben.

Mint a hírportál írja:

a Déli Gazdasági Övezetben teljesen kiépül egy-egy 16 kilométeres úthálózat komplett infrastruktúrával, elkészülnek a DGÖ KKV I., II. és III. számú parkjainak kialakításai, közművesítései, infrastruktúráik fejlesztése a kis- és középvállalkozások részére, összesen 31,7 milliárd forintból.

Közel másfél milliárdból fejlesztik a gázhálózatot. Összesen 5 és fél kilométer csővezeték kiépítésével tovább bővítik a déli iparterület ivóvízhálózatát, valamint 4 kilométer vezeték kiépítésével pedig a szennyvízhálózatot. 3 és fél kilométeren épül technológiai vízellátást (szürkevíz) biztosító csővezeték.

 

Megépülhet a város logisztikai központja is 

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztéseire nagyjából 30 milliárd forintot fordítanak. Ezen a területen épülhet meg mintegy 4,625 milliárd forint kormányzati támogatásból a Debreceni Logisztikai Központ (DLKT), amely helyt ad többek között a NAV irodaházának is.

A központ a jövőben kiszolgálja a BMW gyárát, a mellette lévő vasúti terminált, a Déli Gazdasági Övezetet, a város többi ipari parkját, valamint ezek mellett a térségi ügyfeleket és akár a határon túli piacot is. A beruházó a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.

Emellett további 24,1 milliárd forintot az ipari park villamosenergia-hálózatának korszerűsítésére szánnak. A 100 hektáros beszállítói parkban további villamoshálózat-fejlesztésre van szükség a majdani Eve Power projektigényeinek megfelelően. Az elérni kívánt pluszkapacitást két ütemben építik ki.

Mi épül?DebrecenútépítésvasútfejlesztésBMW-gyárlogisztikai központinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés