2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Népi-barokk templom újul meg a Bükk északi kapujában
magyarepitok.hu

Népi-barokk templom újul meg a Bükk északi kapujában

magyarepítok.hu

2023.12.31. 08:00 - Hegedűs Gergely/Móré Levente

A közel 240 éves épület rendbe tétele során a sérülések helyreállítása mellett a hosszú élettartamra fókuszálnak, amihez a Cemix termékei hoztak megoldást.

Hirdetés

Állami forrásokból és adakozásból újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Mályinka 18. században épült temploma. A projektet a Tiszáninneni Református Egyházkerület megbízásából Juhász László egyéni vállalkozó kivitelezi, a felújításhoz a Cemix Hungary Kft. termékeit alkalmazzák. 
 

 

A 20. században nyerte el végső formáját 

A Bükk hegység északi lejtőinél fekvő település különleges barokk temploma az 1740-es tűzvész során megsemmisült középkori templom alapjaira épült fel. A nyugatra tájolt, népi barokk oromzatú, nyeregtetős épület egyszínűre festett famennyezetű.

A 10 méter magas, tetőszoknyás, zömök fa harangláb a templomhoz hasonlóan 1785-ben, népi barokk stílusban épült. A templom mai formáját későbbi, többek között 1912-es felújításai során nyerte el. 1958-ban került a templom műemléki védelem alá, utolsó, kisebb felújítására is ekkor került sor.  
 

 

Széleskörű vizsgálatok előzték meg a projektet 

Miután azóta már több mint hat évtized telt el, az épület felújítása időszerű volt: az elmúlt időszakban a templom falazatán vizesedési károk keletkeztek, és a vizesedés miatt a faberendezések is jelentősen károsodtak, amelyek jelentős része még a korábbi, középkori templom idején készült.

A mostani beruházásban a műemléki értékek megmentését, restaurálását, illetve a mai kor igényeinek megfelelő felújítást tűzték ki célul.

A projektet széleskörű szakértői vizsgálatok előzték meg: többek közt régészeti feltárás történt, valamint műemlékvédelmi, épületdiagnosztikai, festő-restaurátori, farestaurátori és dendrokronológiai szakvélemény is készült. A szakértői vizsgálatok után az érintett szakértők folyamatos felügyelete mellett zajlik a teljeskörű felújítás. A farestaurátori munkákat Bottyán Anikó farestaurátor művész irányítja és felügyeli.

 

 

Februárra várható az átadás

A beruházás részleteiről lapunk a kivitelező Juhász László és a termékeket szolgáltató Cemix segítségével tájékozódott.

A kapott információk szerint a külső munkák, vagyis a drénezés, szárítóvakolás, a tetőszerkezeti és tetőfedési munkák már befejeződtek. Jelenleg a belsőtéri építészeti, szakipari munkák folynak, illetve a nyílászárók behelyezése.

Ezzel párhuzamosan restaurálások is zajlanak, de ezek műhelyben történnek. A munkák várhatóan január végére lesznek készen, februárra várható az átadás.

 

 

Két évtizedes jól működő munkakapcsolat segítette a projektet

A beruházás meghatározó elemeként mind a külső, mind a belső munkafolyamatokhoz a Cemix Eurosan WTA vakolatrendszerét használták. Ezzel kapcsolatban mindkét vállalat részéről azt hangsúlyozták lapunknak, hogy a kivitelező és a gyártó Cemix között már két évtizedes munkakapcsolat van, ami megalapozta a mostani együttműködést is.

„A Cemix szárítóvakolat rendszerét 1998-tól használjuk, illetve számos műemléképület-felújításon alkalmaztunk Cemix-termékeket saját magunk és megrendelőink általános megelégedésére”

 – mondta el Juhász László.

A Cemix felelős regionális projektvezetőjeként Papp Zoltán arról számolt be, hogy a munkák előtt laborvizsgálatok alapján rétegrend és felújítási javaslatot készítettek a kivitelezőnek, amelyet a cég a kivitelezésben felhasznált anyagokat illetően maximálisan elfogadott és meg is valósított.

 

 

A hosszú élettartamra fókuszáltak a beruházás során 

Juhász Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a vakolás megkezdése előtt a falakat injektáló anyaggal szigetelték a talajnedvesség kapillárisokon történő felszívódása ellen.

Zárásként Papp Zoltán elárulta, hogy a megrendelők a műemléki épülettel kapcsolatos előírásokat is figyelembe véve a külső-belső nedves és sérült vakolatok helyreállítására, valamint annak hosszú élettartamára fókuszáltak.

„Ennek érdekében alkalmazták a Cemix Eurosan szárítóvakolat-rendszerét kiegészítve a kiváló páraáteresztő képességekkel is rendelkező Renti javítóhabarccsal, valamint a szintén kiváló páraáteresztő és időtálló SiliconTOP homlokzatfestékkel.” 

 

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.műemlékfelújítástemplomfelújításvakolatbarokkreformátus templom

Hírlevél

Hirdetés